Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye TEMA Vakfı Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mahir GürbüzTürkiye coğrafyasının yüzde 15`inin verimli tarım arazisi özelliğini taşıdığını, ancak amaç dışı kullanımın da genellikle bu arazilerde gerçekleştiğini söyledi.

Bunun büyük bir tehlike olduğunu ifade eden Gürbüz, verimli arazilerin ve ovaların bakanlar kurulu kararıyla tarımsal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınması gerektiğini kaydetti.

 

TEMA Vakfı Samsun Şubesi ile TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi, tarımsal öğretimin 165. yılı sebebiyle ``Amaçlı Dışı Arazi Kullanımı ve Büyük Ovaların Korunması` konulu panel düzenledi. DSİ 7. Bölge Müdürlüğü`nde gerçekleşen panelde tarımsal arazilerin yanlış ve amaç dışı kullanılması sebebiyle tehlike boyutu ele alındı.

 

Panele konuk olarak katılan TEMA Vakfı Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mahir Gürbüz, verimli tarım arazilerinin büyük tehlike içinde olduğunu vurguladı. Gürbüz, `Türkiye, bilindiği gibi toprak zengini bir ülke değil. Aksine topraklarının ancak üçte biri tarımsal amaçla kullanılabilir nitelik taşıyor. Bunun da yüzde 15`i verimli diye nitelendirilebilir. Böyle bir ülkede sanayinin, yerleşmenin, turizmin, ulaşımın, enerjinin kısacası tarım dışı sektörlerin konumlanacağı, yüzde 85`lik bir arazi dururken, ne yazık ki tarım amaç dışı tarım arazisi kullanımı büyük ölçüde verimli tarım arazilerinde gerçekleşiyor. Biz yasanın öngördüğünü yerine getirip büyük ova niteliği taşıyan kaynaklarımızı, bakanlar kurulu kararıyla `Tarımsal Sit` anlayışıyla koruma altına alabilirsek, o zaman verimli tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önüne geçebiliriz.` dedi.

 

Son yıllarda tarımsal veririmlilik düzeyinin arttığına dikkat çekenOndokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi DekanıProfDr. Mehmet Kuran, verimli ovaların ve arazilerin korunmasının önemi dile getirdi. Bu arazilerin gittiçe küçüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Kuran, `Dünya`da olduğu gibi Türkiye`de de verimli tarım arazileri, nüfus artışı, sanayileşme, yapılaşma, erozyon, kirlilik gibi çeşitli faktörlerden dolayı azalmaktadır. Ama bu azalışa karşın nüfusu da beslemek zorundayız. Bu nedenle verimli tarım arazilerinin korunması gerekmekte, amaç dışı kullanıma engel olunmalı, önlemler alınmalıdır. Aksi halde gelecek adına büyük tehlike söz konusudur.` şeklinde konuştu.

 

TEMA Vakfı Samsun Şube Başkanı Ömer Faruk Sönmez, verimli arazilerin korunması için 6 yıl önce çıkarılan 5403 sayılıToprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu`nun yetersiz olduğunu bildirdi. Sönmez, Bafra ve Çarşamba gibi ovalarında yasanın uygulanması için ilgili talimat, tüzük, yönetmeliklerin çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı. Hastaneler, okulların, jandarmanın, depolama tesislerinin ve belediyelerin kanunun 13. maddesine sığınarak tarım arazilerinden yer talep ettiklerini söyleyen ZMO Samsun Şube Başkanı Murat Akar ise şöyle konuştu: `Alternatif yer bulunamadığı ve kamu yararı gerekçeleriyle tarım arazileri amaç dışı kullanılmaya devam edilmektedir. Bizi besleyen toprak anaya saygılı olmalıyız. İnsanlığın geleceği için de toprağın korunma zorunluluğu vardır. Çarşamba ve Bafra ovalarının rantabıl kullanılması için kanunun 14. maddesi gereği, bu ovaların büyük ova kapsamına alınıp korunmalıdır. Talebimiz budur.`

 

 

http://www.tumgazeteler.com/

Ekleme Tarihi
11.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ülke genelinde verimli tarım arazileri, amaç dışı kullanımla heba oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız