Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Alanya Avokado Üreticileri Birliği, besin ve ekonomik değeri yüksek olan avokadonun daha çok tanınması ve tüketilmesi için çalışma başlatacak.

Antalya'nın Alanya ilçesinde, ''Üretimden Tüketime Avokado'' konulu panel düzenlendi.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen panelin oturum başkanlığını Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör yaptı. Panele Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Arslan, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fükültesi Dekanı Prof. Dr. Feramuz Özdemir, aynı fakülteden Prof. Dr. Mustafa Erkan ile Yüksek Ziraat Mühendisi Aliye Demirkol konuşmacı olarak katıldı. Panelde, avokadonun üretimi ile pazarlama sürecindeki aşamaları ve meyvenin taşıdığı besin değerleri anlatıldı.

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Arslan, Türkiye'de 1970'li yıllarda hobi olarak üretimine başlanan avokadonun 1990 yılından itibaren ticari olarak üretildiğini belirtti.

Alanya'da avokado üretimi hakkında bilgi veren Arslan, 4 yıl önce 400 dekar alanda yapılan avokado üretiminin bu yıl bin dekar alanda gerçekleştiğini ve gelecek yıl içinde 500 dekar alanda daha üretim yapılabilmesi için çalışma yaptıklarını ifade etti.

Türkiye'de yılda ortalama bin 500 ton avokado üretildiğini belirten Arslan, bu üretimin yaklaşık bin tonunun Alanya'daki 300'e yakın üretici tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Arslan, bu ürünün tanıtılması ve daha çok tüketilmesini sağlamak için önemli çalışmalar yapacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

''Türkiye'de nüfus ve avokado üretimine bakıldığı zaman her 100 kişiden biri avokadoyu tanıyor. Ankara'da üst düzey bir makama sahip arkadaşıma hediye olarak avokado götürdüğümde ilk olarak armut sandı.

Ülkemizde avokadonun tanıtımını yapmak amacıyla üreticiler olarak bazı çalışmalar yapacağız. İlk etapta ulusal fuarlara katılarak avokado standı kuracağız.

Ayrıca üç büyük ilin hareketli cadde ve meydanlarında stantlar kurarak avokadonun faydalarını anlatacağız. Burada avokadonun nasıl tüketilebileceği konusunda da vatandaşları bilgilendireceğiz ve avokadoyla yapılan farklı tatları insanlara sunacağız.

İlgili bakanlıklardan avokadonun tanıtımı konusunda yardım isteyeceğiz. Ayrıca avokado üreticilerinin de bu anlamda desteğine ihtiyacımız var. Birliğimize üye olarak bizlere maddi ve manevi anlamda destek olmalarını istiyoruz.''

Avokadonun ihraç edilebilmesi amacıyla da çalışma yaptıklarını ancak şu ana kadar başarılı sonuç elde edemediklerini dile getiren Arslan, şöyle devam etti:

''Üreticilerimizle iş birliği sonucunda avokado üretiminin analizini yaparak ihracat çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Avokadonun pazarlanması aşamasında paketleme sorununu da çözüme ulaştırmak istiyoruz.

Yeni bir paket uygulaması yaptık. Artık üreticilerimizin ürünlerini belirlediğimiz pakette pazara sunmasını talep ediyoruz. Avokadonun kendine has bir paketi olmasını istedik.

Şu anda Alanya Toptancı Hali'nde paketlerimizin satışı yapılıyor. Ürünümüzün iyi biçimde sergilenmesi için paketlemeye de önem vermeliyiz.''

 

DİĞER KONUŞMALAR

 

Yüksek Ziraat Mühendisi Aliye Demirkol ise avokado yetiştiriciliği hakkında bilgi verdi. Demirkol, 5 kıtada 50'ye yakın ülke tarafından 438 bin hektarda ortalama yılda 3,5 milyon ton avokado üretimi yapıldığını ve üretimin son 20 yılda 2 kat arttığını anlattı.

Avokado üretiminde 1,1 milyon ton ile dünyada Meksika'nın ilk sırada yer aldığını ifade eden Demirkol, Türkiye'de ise üretimin 20 yılda 12 kat arttığını ve üretimin yarısından fazlasının Alanya'dan karşılandığını söyledi.

Demirkol açıklamasında avokado yetiştiriciliğinde iklim şartları ve toprak yapısının önemine değindi.

Prof. Dr. Mustafa Erkan da hasat döneminden erken toplanan avokadonun olgunlaşmasının homojen olmamasından dolayı ürünün tüketim kalitesinin düştüğüne dikkati çekti. Erkan, avokadonun hasat kriterlerini ürünün minimum kuru madde miktarı ile meyve etindeki yağ oranının en çok yüzde 8 olması olarak açıkladı. Hasat dönemi geçen avokadoda yağ oranının yüzde 30'a kadar yükseldiğini dile getiren Erkan, ayrıca ürün kalitesinin düştüğünü belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feramuz Özdemir ise avokadonun besin değeri ve insan sağlığına faydalarını anlattı.

 

 

 

http://www.haber7.com/

Ekleme Tarihi
12.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tüketimi artsın diye Avokado tanıtılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız