Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Devlet destekledi, Sahil Güvenlik ceza kesti 

Türk Mucit yarışmasında birinci olan Aruoba'ya 79 bin lira ceza kesildi.

BODRUM - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Ziraat Bankası'nın desteği ile hayata geçirilen ödüllü proje kapsamında Bodrum'un Yalıkavak beldesinde kurulan araştırma laboratuvarına Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince "yasa dışı balık yetiştiriciliği" yapıldığı iddiasıyla 79 bin 362 lira ceza uygulandığı bildirildi.

2007 yılında bir televizyon kanalının düzenlediği "Türk Mucit" yarışmasında "Temiz Deniz, Bol Balık" isimli proje ile birinci olan İskender Aruoba, aldığı teşviklerle çalışmasını hayata geçirmek için düğmeye bastı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Ziraat Bankası'nın destekleriyle Bodrum'un Yalıkavak beldesine bağlı Kızılburun mevkisine "balık çiftliklerinin çevreyi kirletmesini önlemek" için araştırma laboratuvarı kuran Aruoba, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin cezasıyla şok yaşadı.

Söz konusu laboratuvarı "balık çiftliği" olarak değerlendiren ekipler İskender Aruoba'ya, "Çevre ve Orman Bakanlığı'nın tebliğine aykırı şekilde balık yetiştiriciliği yapmak" suçundan 79 bin 362 lira para cezası kesti.

İskender Aruoba, 2000 yılında sahil bölgelerindeki balık çiftliklerinin denizi kirlettiği gerekçesiyle taşınmasına karar verildiğini hatırlatarak, bunun üzerine sorunun çözümüne yönelik çalışmalar yapmaya başladığını söyledi.

Bir süre sonra geliştirdiği bir sistem ile balık çiftliklerinden denize bırakılan tüm dışkılar ve atıkları toplamayı başardığını kaydeden Aruoba, söz konusu çalışmasıyla özel bir televizyon kanalında düzenlenen "Türk Mucit" yarışmasına katıldığını anlattı.

Yarışmada projesinin birinci olduğunu ve daha sonra kendisine Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in aradığını belirten Aruoba, şöyle konuştu:

"Bakan bey bana 'Bunu uygulayabilir miyiz?' dedi. Ben de dedim ki 'Uygulayabilmemiz için bire bir çalışma yapmamız lazım.' Proje toplamda 700 bin lira maliyetle gerçekleştirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TAGEM (Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü) aracılığıyla yaklaşık 290 bin lira verdi. Ziraat Bankası da projeyle çok ilgilendi ve sponsor olarak 200 bin lira verdi. Ben de 200 bin liranın üzerinde harcama yaptım."

Projenin 18 aylık bir sürede tamamlanmasının tasarlandığını belirten Aruoba, "Sıfır noktasından 1 gram büyüklüğünde yavru balıkları aldık. Bunları 5'er bin adet, 4'er metrekarelik küçük havuzlarda yetiştirdik. Bu havuzlara geliştirdiğim huni şeklindeki sistemi takarak, balık dışkılarını biriktirip vakumla çektik.

Suyun kirlenip kirlenmediğini de anlayabilmek için her gün Muğla Üniversitesi'nden Prof. Ahmet Balcı'nın başkanlığında havuzların etrafından 9 noktadan su numuneleri alarak kimyasal, nitrit, nitrat, fosfat yoğunluğunu ölçtük. Bu değerler hiçbir zaman artış göstermedi. Alandaki su kitlesi balığın 1 gram konulduğu noktadan balığın 350 gramda çıkartıldığı noktaya kadar geçen 18 ayda, su değerlerinde hiçbir değişiklik olmadı. Yani bu proje muvaffak oldu."

 

 

 

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/

Ekleme Tarihi
12.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Devlet destekledi, Sahil Güvenlik ceza kesti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız