Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Gdo Analizleri Yapan İlk Laboratuar Agrolab Açıldı 

Ege Bölgesi'nde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) analizi yapan ilk laboratuar Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde açıldı.

Ege Bölgesi'nde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) analizi yapan ilk laboratuar Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde açıldı. 

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin, İzmir Kalkınma Ajansı ve Ege İhracatçı Birlikleri desteğiyle hayata geçirilen AGROLAB, GDO analizleri yanında antioksidan, element, ağır metal, şeker, vitamin, toprak, su analizleri de yapacak. AGROLAB'ın açılışı nedeniyle Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde tören düzenlendi. Törende konuşan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, 2000'li yıllarda üretimin arttığını, kalitenin ikinci planda kaldığını, AGROLAB ile kaliteyi analiz eden bir laboratuarı hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Bilimsel çalışmalarda AGROLAB'ın Üniversite'ye büyük avantajlar sağlayacağına işaret eden Olgun, "GDO, toprak, bitki ve su analizlerini detaylı yapmak için Ege İhracatçı Birlikleri ile birlikte yola çıktık. İZKA'ya teklifimizi verdik. 400 bin TL'lik projeye İZKA, 300 bin TL destek verdi. Merkez laboratuarımız komple elden geçti, yeni cihazlar alındı. Öğrencilerimiz altyapısı iyileştirilmiş bir laboratuarda eğitim alacak" diye konuştu. Ege İhracatçı Birlikleri'nin projeye verdiği destek nedeniyle EİB üyelerinin ihtiyaç duyduğu analizleri 2011 yılı sonuna kadar yüzde 20 indirimli yapacaklarını kaydeden Olgun, "Eksik ekipmanları tamamlayıp İzmir tarımına hizmet veren akredite bir laboratuar haline gelmek istiyoruz" diye konuştu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise bölge ihracatının arttırılması ve Ege Bölgesi'ndeki ihracatçı firmaların rekabet güçlerini arttırmak için çalışmalar yürüttüklerini, bu misyonu yerine getirebilmek için de bilgiye, teknik bilgi aktarımına ve ortak altyapı oluşturmaya büyük önem verdiklerini kaydetti. 

Türkmenoğlu, "Bu çerçevede, kazan kazan anlayışı içinde üniversite - sanayi işbirliklerimiz her sene artış gösteriyor. Özellikle Ege Üniversitesi ile birçok önemli projeyi ortak olarak başarıyla tamamladık. Birçok proje üzerinde ise birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Bugün, başarıyla tamamlanan projelere AGROLAB projesi ile bir yenisini daha ekliyoruz. AGROLAB projesi ile Ziraat Fakültesi'nin mevcut laboratuarı, İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yapılan yeni yatırım sayesinde GDO, toprak, su, gıda,süt gibi analizleri yapmayı sağlayacak altyapıya kavuştu. Bu proje ile Bölgemizde bir ilk de gerçekleşti. AGROLAB, Ege Bölgesi'nde Genetiği Değiştirilmiş Organizma analizi yapan ilk laboratuar olarak faaliyetlerine başladı" dedi. 

 

ARGEFAR'A KARDEŞ AGROLAB GELDİ 

"Fiyat baskısının gün geçtikçe arttığı küresel pazarlar göz önünde bulundurulduğunda biz, ihracatçılar açısından, laboratuar maliyetlerinin düşürülmesi büyük önem taşımaktadır" diyen Türkmenoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ege Üniversitesi ARGEFAR Laboratuarı ile işbirliğimiz devam ediyor. Bu çerçevede kalıntı analizleri konusunda çalışmalarımız devam edecek. Buna ek olarak, AGROLAB laboratuarımız ile gerçekleştirilecek toprak ve su analizleri ile firmalarımızın maliyet avantajı elde etmesini öngörüyoruz." 

İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can ise, 2012 ve 2013 yıllarını da kapsar nitelikteki İzmir Bölge Planı'na göre 5 sektörü desteklediklerini, tarım sektörünün de bunlardan bir tanesi olduğunu belirtti. AGROLAB Projesini tüm unsurları tam, ayakları yere basan bir proje olarak tanımlayan Can, "İZKA uygulayıcı bir birim değil, destek birimi konumundadır. 3 dönemdir projelere destek veriyoruz. Objektif kriterlerle projeleri belirlediğimiz artık ilgililer tarafından görülüyor. 25 Mart'a kadar yeni projeleri bekliyoruz" dedi.

 

 

 

 

http://www.medya73.com/

 

 

 

 

Ekleme Tarihi
12.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Gdo Analizleri Yapan İlk Laboratuar Agrolab Açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız