Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Karaman 

'Kaliteli ve Hijyenik Süt Üretimi İçin Kontrol Mekanizmalarının Oluşturulması Projesi' kapsamında, Karaman'ın ilk süt analiz laboratuvarı kurulması çalışmalarında sona yaklaşıldı. İl Tarım Müdürlüğü'nün ortak olduğu proje, Karaman Süt Üreticileri Birliği ve Mevlana Kalkınma Ajansı katkısıyla yürütülüyor.

Karaman İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, süt analizinde kullanılacak olan cihazların büyük bir kısmının yüklenici firma tarafından temin edildiği belirtildi. Açıklamada, yüzde 80'lik kısmı tamamlanan süt analiz laboratuvarının, Ocak ayı sonu itibariyle hizmete gireceği belirtildi. Projenin, ilk 6 aylık periyodunda kurulması plânlanan laboratuvar çalışmalarını yerinde görmek ve projenin ilerleme sürecini değerlendirmek üzere Mevlana Kalkınma Ajansı izleme uzmanlarının inceleme yaptığı çalışma, Karaman İl Özel İdaresi ve Tarım İl Müdürlüğü'nün katkılarıyla 166 bin TL bütçeyle yürütülüyor.

Karaman İl Tarım Müdürü Hikmet Doğru, proje süresinin 12 ay olup ikinci 6 aylık periyotta, alınacak olan mobil süt analiz cihazlarıyla saha şartlarında, ileri düzey süt analizleri yapan cihazlarla da laboratuvar ortamında, Süt Üreticileri Birliği'nin süt toplama ağında, süt üretimi yapan işletmelerden süt numuneleri alınarak analizlerinin yapılacağını belirtti.

Analiz sonucuna göre, işletmelerden alınan sütlerin asitlik düzeyi, yağ, kuru madde, canlı bakteri ve somatik hücre sayısı gibi süt kalite değerleri tespit edileceğini ifade eden Doğru, "Türk Gıda Kodeksi'nin Çiğ Süt Tebliği'ne göre, kaliteli bir sütte mililitredeki canlı bakteri sayısının 100 bin adetten az, somatik hücre sayısının ise 500 bin adetten az olması gerekmektedir. Sütün pazarlanmasında bu kalite kriterlerinin her biri için ayrı prim ödemesi yapıldığı için büyük önem taşımaktadır." dedi.

Doğru, AB uyum sürecinde kaliteli ve hijyenik süt üretiminin hayati önem taşıdığını söyledi. Doğru, projenin AB'nin kaliteli ve hijyenik süt üretim normlarını yakalamada öncülük edeceği için ayrıca önemli olduğunu belirtti.

 

 

 

 

http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
12.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Karaman'ın İlk Süt Analiz Laboratuvarı Kuruluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız