Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

HATAY- Mustafa Kemal Üniversitesi'nde (MKÜ) gerçekleştirilen proje kapsamında, çiğ köfte ile salataların vazgeçilmezi olarak kullanılan c vitamini açısından zengin, her damak tadına hitap eden isotun tadını ve kokusunu belirleyen kimyasal bileşenler araştırılıyor. 

MKÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yahya Kemal Avşar AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin desteğiyle bir yıldan bu yana "İsotun Aroma Profilinin Belirlenmesi" projesi kapsamında Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Hatay'da yoğun olarak üretimi yapılan isot üzerine araştırma yaptıklarını söyledi. 

Proje kapsamında, "farklı illerde üretilen isotun tadı ve kokusunu belirleyen kimyasal bileşenleri laboratuvar ortamında tespit etmeye çalıştıklarını" ifade eden Avşar, yöresel olarak yetiştirilen ür ünlerin geleneksel özelliklerinin ölçülebilir olması gerektiğini dile getirdi. 

Avşar, Avrupa'da her ülkenin kendi geleneksel ürünlerinin coğrafi işaretlemesini yapmaya çalıştığını, Türkiye'nin ise bu konuda çok geride olduğunu savunarak, sözlerine şöyle devam etti: 

"Ülkemizde 2 binin üzerinde geleneksel ürün var. Ancak bunlardan sadece 136 tanesinin coğrafi işaretlemesi yapılmış. Bu kapsamda başlattığımız ç alışmaya Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Hatay'da yoğun olarak üretilen ve farklı tadıyla yerli halkın yanı sıra turistler tarafından da çok beğenilen isotla ilgili çalışma yapmaya başladık. Bir yıldan bu yana yaptığımız araştırma sonucunda, kırmızı biberden elde edilen isottan örnekler aldık. Bu örnekleri laboratuvar ortamında kokusu ve tadıyla ilgili bir takım yöntemleri deneyerek, kimyasal bileşenlerini belirlemeye çalışıyoruz." 

Yaptıkları çalışmayla isotun aromatik parmak izini çıkarmayı amaçladıklarını ifade eden Avşar, "Bu çalışmamızla isotun coğrafi işaretlenmesine veri oluşturarak pazar payının artmasını sağlayacağız" dedi. 

Avşar, bu çalışmayı tamamladıktan sonra en kaliteli isotun nasıl yetiştirileceğini de belirleyeceklerini belirterek, "İsotun Aroma Profilinin Belirlenmesi Projesinin devamında, destek bulduğumuz takdirde Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Hatay'da yetişen kırmızı biberden elde edilen isotun üretim koş ullarını tespit edeceğiz. Böylece hangi toprak koşulunda ve iklim şartında nasıl daha iyi bir ürün alınacağı ile kurutma yöntemlerinin nasıl yapı lması gerektiği konusunda yönlendirici olacağız" dedi. 

Daha önce kentte üretilen testi peyniri cara ve tuzlu yoğurdun kimyasal bileşenlerini ortaya çıkardıklarını anlatan Avşar, bölgede üretimi ve yetiştiriciliği yapılan her ürünle ilgili böyle bir çalışma yapılması gerektiğini kaydetti. 

 

-İSOT 

 

Başta çiğköfte, lahmacun ve salatalar olmak üzere yemeklere ayrı bir renk ve lezzet katan isot, halk arasında isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise "capsicum anitum" adıyla biliniyor. 

İsotun üretimi her yıl Ağustos ayına denk geliyor. Yaz mevsiminde tarlalardan hasat edilen kırmızı biber, günlerce süren emekle isot haline dönüştürülüyor. 

Tarlalardan toplanan kırmızı biberin önce içindeki tohumu çıkarılarak temiz bir zemin üstünde kurumaya bırakılıyor ve en fazla üç gün bekletiyor. İsotun rengi güneşte kalma süresine bağlı olarak kırmızı, mor ve siyaha dönüşüyor. Kuruyan biberler, zeytinyağı ve tuz ilave edilip makinelerde çekilerek ya da geleneksel yöntemle dövülerek isot haline getiriliyor. 

 

 

 

http://www.netgazete.com/

 

Ekleme Tarihi
12.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İsotun aromatik parmak izi çıkarılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız