Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Alkollü içkiciler ruhsat krizine girdi, TAPDK ‘11 bin marka’ savunması yaptı 

TAPDK’nın alkolü aşırı şekilde sınırladığı savunulan yeni yönetmeliğinin ‘izin krizi’ yaratacağını belirten GİSDER Genel Sekreteri Serdar Özcan “Kır düğününde içki servisi için catering şirketi TAPDK’dan izin alacak.

TAPDK buna nasıl yetişecek” dedi. TAPDK Başkanı Mehmet Küçük, yönetmelikte ideolojik bağ olmadığını belirtip, özelleştirmenin ardından sektörde marka sayısının 11 bine çıktığını söyledi.

TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK)” Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” Türkiye’de olduğu kadar dünyada da fırtına kopardı. Büyük tartışmalara yol açan yönetmelikle ilgili Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Genel Sekreteri Serdar Özcan, “Örneğin kır düğününde içki servisi yapacak catering firmasının TAPDK’dan izin alması gerekiyor. Bu izin kaç günde çıkar bilemem. Bir günde olabilir 59 günde. Asıl mesele TAPDK’nın bu izin ve denetimlere nasıl yetişecek. Mümkün değil! Sistem aksayacak” dedi.

 

Keyfi uygulama yeni değil

 

Onlarca itirazlarına rağmen söyledikleri dikkate alınmadan hazırlan yönetmeliğin sıkıntı yarattığını vurgulayan Özcan, burada amacın sektörü kayıt altına almak ve düzenlemek olsa da sektörü rahatsız eden durumların ortaya çıktığını söyledi. Karayolları yönetmeliğinde neyin, nerede satılacağının belli olduğunu vurgulayan Özcan, şöyle konuştu: “Manzara güzel çay bahçesi koymuş yanında içki satıyor. Diyor ki yasal iznin varsa sat, yoksa satma. Yasal izni olan açabiliyor. Ama yasal izni, ruhsatı almakta keyfi uygulamalar olabilir mi, olamaz mı bunu bilemem. Keyfi uygulamalar olabilir, hatta şu anda da vardır. Yönetmelikle gelen yeni bir keyfiyet yok. Nüfusun yüzde 60’ı alkollü içki tüketmiyor. Pek çok Anadolu kentinde alkol tüketimi yok denecek kadar az.”

 

Kesinlikle kısıtlama yok

 

TAPDK Başkanı Mehmet Küçük ise, 207 bin kayıtlı işyerinde alkollü içki satıldığını belirterek, Tekel özelleştirmesinin ardından sektörde faaliyet gösteren firma sayısının 48’den 200’e marka sayısının da 970’ten 11 bine çıktığını söyledi. Kanunda satışı özendirici, teşvik edici uygulamaları engellemek ve gençleri korumak için düzenleme yapıldığını vurgulayan Küçük, “Ürünlerin bir litresi bile nereye gidiyor bilmeliyiz. Tüketicinin seçeneklerini azaltan uygulamaları kaldırdık. Siyasi ve ideolojik boyutlarla bağdaştırmak doğru değil. Kesinlikle bir kısıtlama yok. Amaç gençleri korumak” diye konuştu. 

 

Konserde satış ve sunum yok

 

Dün CNBC-e haber kanalına konuk olan Mehmet Küçük, tartışılan yönetmelikle ilgil şunları söyledi: 

Catering firması açık içki satış belgesine sahipse satış yapabilir. 

Otelin ruhsatı varsa catering firması alkollü içki satışı yapabilir. 

Konser ve festivalde satış ve sunum olamaz. 

Genç tanımını 15-24 yaş yaş olarak belirledik.

Otoyol kenarında içki satışı yasağı yeni bir uygulama değil. 

Sahil kenarında turizm belgesine sahip işyerinde satış yapılabilir. 

Şirketler hediye olarak alkollü ürün veremeyecek.

 

Efes Pilsen yeni isim önerdi

 

TAPDK Başkanı Mehmet Küçük, çok tartışılan Efes Pilsen Spor Kulübü’nün isim değişikliğiyle ilgili olarak “Efes Pilsen kulübü dün itibariyle yeni isim önerilerinde bulundu. Efes Pilsen markasını çağrıştırmayan isim kullanılabilir” dedi. 

 

Restoran ve otelleri tedirgin etti

 

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ: Otelleri kapatın gidin mi demek isteniyor? Bu olmazsa, sahil kesimi işletmecileri ayağa kalkar.

 

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkan Yardımcısı Kaya Demirer: Eskiden konser, davet, festival gibi aktivitelerde 18 yaş üstüne içki sunumu, tadımı, ikramı ve satışı yapılırdı. Artık 24 oldu. Bu karışıklığa yol açacak.

 

Dünyada yankılandı

 

Bloomberg: 

Yeni düzenlemeler restoranları tehdit ediyor. 

 

New York Times: 

Türkiye’de alkol kullanımı sınırlandı. 

 

Haaretz: 

Sigara ve içki içmek Türkiye’de artık tabu.

 

MHP: Bu kadar içki düşmanlığının âlemi yok

 

TBMM’de spor kulüplerinin sorunları ile sporda gereken önemlerin belirlenmesi için oluşturulan komisyon sponsor firmaların temsilcilerini dinledi. Efes Pilsen adına konuşan Can Karakaş, şunları söyledi: “Efes Pilsen, 35 yıldır kulübe desteğini sürdürüyor. 40 milyon liralık sponsorluk desteğimiz söz konusu. Ancak alkoldeki yeni düzenlemeyle sanırım bundan sonra sponsorluk yapamayacağız.” MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, durumun bir şekilde düzeltilmesi gerektiğini belirterek “Mesela, Efes Pilsen arkasına ‘alkolsüz’ ifadesi eklesin. Yani, AKP iktidarıdır diye bu kadar içki düşmanlığı yapmanın da alemi yok” dedi

 

AK Parti: Satın alma yaşının 24’e çıktığı kuyruklu yalandır

 

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, “Alkol satın alınma yaşının 24’e çıkarıldığı kuyruklu bir yalandır. ABD’de de alkol satın alma yaşı 21. Türkiye’de 18. Her medeni ülkede alkol satışıyla ilgili kanuni düzenlemeler vardır. Medeni dünya bu işi nasıl yapıyorsa Türkiye’de hazırlanan bu yönetmelik de bu esaslar çerçevesinde belirlenmiştir” dedi. Hükümetin tercihi olan bir kısıtlama söz konusu olmadığını belirten Çelik şunları söyledi: “Anayasa, gençlerin alkol bağımlılığından korunması hükmünü getirmektedir. Devlete bunu görev ve vazife olarak vermektedir.”

 

CHP’li şarap üreticisi Diren: Biri AİHM’de dava açabilir

 

CHP Tokat Milletvekili ve Diren Şarapları sahibi Orhan Diren, “AKP savunduğu inançlara ‘sözde’ ters düştüğünü düşündüğü için eline geçen fırsatı değerlendiriyor” sözleriyle tepki gösterdi. Diren, şunları söyledi: “Satış noktalarının azalmasından kaynaklı sektöre etkisi olur, tüketim rakamlarını ileriki günlerde yeniden değerlendirmek lazım. Ancak karşı reaksiyon da gelir, insanlar evlerinde içmeye başlar. AB sürecinde AB geleneğine ters bir süreç işletmeye çalışıyor hükümet. Biri çıkar AİHM’ye ‘Tüketim özgürlüğüm kısıtlanıyor’ diye dava bile açabilir. Adamlar kolonya için bile ruhsat istiyor. Kolonyanın dindarlıkla, solculukla ne alakası var. Geleneğimizin bir parçası, bunu satan bile ‘Alkollü mamül satıyorum’ diye ruhsat alacak.” 

 

Bürokrasi kaçağı artırır

 

TÜRKİYE’nin en büyük yemek şirketlerinden Sofra Grubu Genel Müdürü Yaşar Büyükçetin, catering firmalarının her etkinlik için TAPDK’dan izin almasının sektörde tam tersi bir etki yaratıp kayıt ve kaçağı artıracağını söyledi. Büyükçetin şöyle konuştu: “Bürokrasi azalacak, daha özgür demokratik ortam yaratacağız, denirken diğer taraftan bürokratik engeller, mülki amirlerden izin almaya mecbur kalmak hiç de özgürlükçü değil. Kim takip edecek bunları? Uygulama kaçağı, kayıt dışını artırabilir. Kayıtlı alınan içki bir yerde sarf edilmeli. İdareden izin almak zorunluluğu kaçağa yönlendirebilir. Asıl tehlike bu.”

 

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
13.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Alkollü içkiciler ruhsat krizine girdi, TAPDK ‘11 bin marka’ savunması yaptı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız