Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bilim dünyasında büyük keşif 

- OMÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ'NDE YAPILAN SİYAH ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ ARAŞTIRMASINDA, SU BUHARI DİSTİLASYONUYLA ELDE EDİLEN MADDENİN, YUMURTA KOLESTEROL DÜZEYİNİ DÜŞÜRDÜĞÜ, PİLİÇ ETİNİN VE YUMURTANIN BOZULMADAN UZUN SÜRE SAĞLIKLI MUHAFAZASINI SAĞLADIĞI KEŞFEDİLDİ 

- OMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ERGİN ÖZTÜRK: 

- "DÜŞÜK KOLESTEROLLÜ YUMURTA, UZUN SÜRE BOZULMAYAN YUMURTA VE PİLİÇ ETİ OLUŞUMUNU SİYAH ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ EKSTRAKTI İLE SAĞLADIK" 

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nde yapılan siyah üzüm çekirdeği araştırmasında, siyah üzüm çekirdeği ve su buharı distilasyonuyla elde edilen maddenin, yumurta kolesterol düzeyini düşürdüğü, piliç etinin ve yumurtanın bozulmadan uzun süre sağlıklı muhafazasını sağladığı keşfedildi. 

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalında etlik piliç ve yumurta tavuklarıyla yürütülen bir doktora çalışmasında siyah üzüm çekirdeği ve çekirdeğin su buharı distilasyonuyla elde edilen ekstraktının yumurta kolesterol düzeyini düşürdüğü ve piliç ürünlerinin daha sağlıklı olarak uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesini sağladığı belirlendi. Sağlık alanında birçok faydaları bulunan siyah üzüm çekirdeği ve su buharı distilasyonuyla elde edilen ekstraktı ile yapılan çalışma sonucu elde edilen kolestorolü düşük yumurta, kısa sürede bozulan bu nedenle insan sağlığını tehdit eden tavuk etinin raf ömrünün uzatılması sağlandı. 

Zootekni Bölümü Başkanı ve Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Ergin Öztürk, halen ve gelecekte dünyanın en önemli konularından birinin güvenilir yem ve gıda temini olduğunu belirtti. Güvenilir gıda temini için dünyada bitkisel ve hayvansal üretimde organik üretim, iyi tarım uygulamaları benzeri yöntemlerle yoğun şekilde araştırmalar yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Ergin Öztürk, "Çevre dostu, doğal ürünler üretilmesi, şu anda yaygın bir şekilde uygulanmakta olan gelenekselleşmiş yöntemlerle yapılan tarım ve hayvancılıkta kullanılan çeşitli zararlı maddelerin alternatiflerinin bir an önce geliştirilmesini, acilen devreye sokulmasını gerektirmektedir" dedi. 

Prof. Dr. Ergin Öztürk, organik tarımın yaygınlaşmaya başladığı ve güvenilir gıda maddeleri üretiminin önem kazandığı günümüz koşullarında, antibiyotiklerin yerine alternatifliği tartışılan bitkisel ekstraktların hayvan ve insan sağlığı üzerindeki etkilerinin belirlenmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Siyah üzüm çekirdeğinin önemli bir özelliğinin yapılan araştırma ile ortaya çıkarıldığını kaydeden Öztürk, "Çalışmada siyah üzüm çekirdeği ve ekstraktının antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu, bu

etkilerini hayvanların sindirim sistemindeki zararlı mikropları yok ederek ya da besin maddelerinin daha iyi bir şekilde sindirilmesine ve emilimine yol açan yararlı mikropların sayısını, sindirim sistemindeki düzeyini artırdığı belirlenmiştir. Aynı zamanda yapısında bulunan polifenoller aracılığıyla biyolojik antioksidan etkiye sahip olan üzüm çekirdeği ve ekstraktı, piliç etinde oluşabilecek oksidasyonu önlemesiyle piliç etinin, yumurtanın ak kalitesinde oluşturduğu iyileşmeyle de yumurtanın raf ömrünü

uzatabilmektedir. Hipokolesterolemik (kolesterol düşürücü) bir ajan gibi düşük kolesterollü yumurta üretimine de olanak sağladığı tespit edilmiştir" diye konuştu. 

Prof. Dr. Ergin Öztürk, üzüm çekirdeğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda ise şu bilgileri verdi: "Üzüm çekirdeğinin, ürün kalitesini ve raf ömrünü uzatıcı özellik taşıdığı, aynı zamanda antibiyotiklere karşı bir direnç oluşturmadığı, doymamış yağ asitlerince zengin olduğu (yüzde 72-76 linoleik asit) ve üzüm çekirdeği yağının diğer çekirdek yağlarından 100 kat daha fazla tanen içermesinin peroksidasyona (yağların yükseltgenmesi sonucu bozulması) karşı direnci artırdığını bildirmektedir. LDL (düşük yoğunluk) oksidasyonuna karşı, trombosisin önlenmesi (kan pulcukları, kan pıhtılarının oluşumunda görev alan hücre), kardiovasküler (kalp-damar) hastalıkların önlenmesi, serum kolesterolünde düşüş, kan damarlarının genişlemesi ve otonom sinir sisteminin (kalp kası, düz kaslar ve salgı bezleri gibi) düzenlenmesine yönelik çalışmalar üzüm çekirdeği ve ekstraktının farmasötik (tedavi yönteminde ilaç maddeleri) aktivitesi olduğunu göstermektedir. Üzüm çekirdeği aynı zamanda tokoferol (E1 vitamini) içermektedir (900-1200 ppm). Tokoferoller yağda çözünebilen en güçlü antioksidanlardır ve vitamin E aktivitesine sahiptir. Antioksidan özelliği bakımından vitamin E' den 50 kat, vitamin C' den 20 kat daha fazla olduğu belirtilmektedir. Üzüm çekirdeğinin yapısındaki polifenolik bileşikler ve erimez fiber yapı rasyondaki lipitlerin boşaltımına katkıda bulunmakta ve kolesterol düzeyini düşürmektedir." 

Prof. Dr. Ergin Öztürk, bölümlerinin Dünyadaki gelişmelere paralel olarak hayvan beslemede doğal yem katkı maddelerinin geliştirilmesi yönünde araştırmalara yöneldiğini, bu amaçla bugüne kadar, nane, kekik, zeytin yaprağı ekstraktı gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin tozu, özütlerinin hayvan beslemede büyümeyi teşvik edici ve dolaylı olarak bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılabilme imkanları üzerine araştırmalar yapıldığını da kaydetti. 

 

 

 

 

Ekleme Tarihi
13.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bilim dünyasında büyük keşif




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız