Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tekstil sektöründe pamuğun yerini ısırgan otu alacak 

Pamuk üretiminde artan maliyet, tekstil sektörünü yeni arayışlara sevk etti. Türkiye şartlarında henüz yabani bitki özelliği taşıyan ancak sağlık için sayısız faydaları bulunan ısırgan otu, tekstil sektörünün yarasına da ilaç olacak. Araştırmalar olumlu sonuçlanırsa, yabani bitki niteliğinde olan ısırgan, Bafra ovasında tekstil sektörünün hammaddesi olarak üretimdeki yerini alacak.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksek Okulu Organik Tarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, Karadeniz bölgesinde lif kalitesi yüksek ısırgan türlerinin tespiti için çalışma başlattıklarını söyledi. Almanların tüm ülkeyi tarayıp, lif kalitesi yüksek ısırganın yetiştirilmesini teşvik ettiğini belirten Ayan, "Biz de en verimli ısırganın yetiştiği bölgeleri üretici ve yatırımcının dikkatine sunacağız." dedi.

Isırganın doğal liflerin kopmaya karşı dayanıklı ve yumuşak olması sebebiyle, yüksek değerde uzun ömürlü ve kullanışlı kumaşlar üretilebiliyor. İkinci Dünya Savaşı'nda pamuk üretiminde ortaya çıkan darboğaz sebebiyle Almanya, asker üniforması üretiminde ısırgan otu kullandı. Gelişen teknoloji ile kimyasal liflerin cazibesi ile ısırgan otundan vazgeçildi. Almanlar son dönemde bütün ülkede lif kalitesi yüksek ısırgan otu taraması yaptı. Almanların ısırgan lifinden ciddi verim alması sonucunda ısırgan otu Türk tekstil firmalarının da gündemine girdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksek Okulu Organik Tarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, Karadeniz bölgesinde lif kalitesi yüksek ısırgan türlerinin tespiti için çalışma başlattıklarını söyledi.

Pamukta yaşanan hammadde sıkıntısının organik ürünlerle aşılacağını ve bunların başında da üretim maliyeti yok denecek kadar düşük olan ısırgan otunun geldiğini belirten Ayan, şunları söyledi: "Samsun'da deneme amaçlı ekimler yapıp, çok verimli ürün alık. Karadeniz başta olmak üzere Türkiye'nin çoğu bölgesinde ısırgan otu zahmetsizce yetişiyor. Biz verimli ısırgan otlarının yetiştiği bölgeleri tespit edip, yatırımcının önüne sunacağız. Gerisi onların tercihine kalmış."

Türkiye'de ve dünya piyasasında önemli firmalara mal üreten Atılgan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Atılgan da tekstilde hammadde ihtiyacını karşılamada ciddi sıkıntı çektiklerini, dışarıya bağımlı olmaktan kurtulmak için alternatif ürünlerin üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Atılgan, ilk aşamada bebek ve çocuk giysilerinin ısırgan lifinden karşılanacağı düşüncesinde olduğunu kaydetti.

 

ISIRGAN LİFİ

 

İlkbahar mevsiminde tarla kenarlarında, duvar diplerinde, viraneliklerde yetişen ısırgan otu; tohumu ilaç, yaprağı yemek, lifi tekstil, sapı yakacak, kökü boya maddesi olarak işlem görüyor. Isırgan lifi, doğal anti bakteriyel özelliği, serinlik hissi, ipeksi yüzeye sahip olması, vücutta oluşan teri anında emmesi, temiz havayla temas halinde olması, ultraviyole ışınları kırması, çabuk ütü tutması, doğal antibakteriyel özelliği ile deride alerjik oluşumlara yol açmaması, üretim sırasında kimyevi madde kullanılmaması ile dikkat çekiyor.

 

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
13.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tekstil sektöründe pamuğun yerini ısırgan otu alacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız