Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Meralar bilinçsizce kullanılıyor 

- ORDU İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ ZİRAAT MÜHENDİSİ KENAN BAYHAN:

- "ÇİFTÇİLERİN İSTEDİKLERİ ZAMAN İSTEDİKLERİ KADAR HAYVANLA MERALARDAN YARARLANMASI DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE ARTIK GÖRÜLMEYEN UYGULANMAYAN ÖNEMLİ BİR YANLIŞLIKTIR"

- "MERA BİLİMİNİN YOK SAYILDIĞI KEYFİ UYGULAMALAR SEBEBİYLE OT VERİMİ VE KALİTESİ AZALDI"

- "MERALARDA HAYVAN OTLATILMASINA SINIRLAMA GETİRİLMELİDİR"

ORDU (İHA) - Ordu İl Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Kenan Bayhan, meralarda otlatılan hayvan sayılarına sınırlandırma getirilmesi gerektiğini söyledi.

Kenan Bayhan yaptığı açıklamada, yaban ve evcil hayvanlar için yaşam alanı ve yem kaynağı olan meraların bilinçsizce kullanıldığını belirtti. Büyük öneme sahip mera alanlarının kullanımı ve korunması ile ilgili çiftçilerin tamamen serbest bir şekilde davranmasının son derece yanlış olduğunu ifade eden Bayhan, "Meraların kullanımı konusunda çiftçiler istedikleri zaman istedikleri kadar hayvanla yararlanmaktadır. Bu husus dünyanın hiçbir ülkesinde artık görülmeyen uygulanmayan önemli bir yanlışlıktır" dedi.

Meraların bu şekilde bilinçsiz kullanım nedeniyle verimin düştüğünü ifade eden Bayhan,"Mera biliminin yok sayıldığı keyfi uygulamaların hakim olduğu bu bitkisel üretim alanlarında bitki ve kaplı alan değerleri çok düştü. Ot verimi ve kalitesi azaldı. Tüm bunların sonucunda meralar temel fonksiyonlarını ve temel öğelerini gösteremez hale geldi. Türkiye'de 1940'lı yıllarda 46 bin hektar olan mera varlığı, çeşitli faktörlerden dolayı günümüzde 21.7 milyon hektara kadar düştü. Türkiye'de hayvanlar büyük oranda verim potansiyeli düşük ırklardan oluşuyor. Alınan tüm tedbirlere rağmen bir türlü istenilen seviyelere ulaşamayan hayvancılığın en önemli sorunu 25 milyon ton civarındaki kaba yem açığıdır. Bunun en ucuz temin edilebileceği yerler çayır-meralarla birlikte yaylak ve kışlıklardır. Hayvanlar günlük olarak ağırlıklarının onda biri kadar iyi kalitede çayır-mera yem bitkilerinden faydalanmalıdır. Bu nedenle tekniğine uygun olarak uygulanan ıslah metodu ile büyük faydalar sağlanabilir" diye konuştu.

 

MERA ISLAHI SUYU ARTTIRIYOR

Mera ıslahının en önemli hedeflerinden birinin de yem üretiminde artış sağlamak olduğunu ifade eden Bayhan, "Vejetasyonun özelikleri, iklim durumu, toprak yapısı ve topoğrafik yapı dikkate alınarak uygun bir metotla ıslah edilmesi ile verimde önemli artışlar sağlanabilir. Nitekim Ordu şartlarında sadece gübreleme ile meralarda yüzde 100-150 oranında arttırıldığı görülmüştür. Uygun metotla verim artışı yanında elde dilen yemin kalitesi de önemli oranda yükselmektedir. Ayrıca mera ıslahıyla bitki örtüsünde meydana gelen iyileşme havzaların su potansiyellerini de arttırmaktadır. Bitki örtüsünün güçlendirilmesiyle mera toprağı su ve rüzgar erozyonuna karşı önemli oranda korunmuş olacaktır" şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Ekleme Tarihi
14.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Meralar bilinçsizce kullanılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız