Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ''et ithalatında deli dana kriteri kalktı'' içerikli haberlerin gerçeklerle uzaktan yakından ilgisinin bulunmadığını kaydetti.

Bakanlıktan, bazı basın yayın organlarında söz konusu içerikte, ''eksik bilgi eseri haber ve kasıtlı bir yaklaşımın ürünü izlenimi veren değerlendirmeler'' yapıldığı gerekçesiyle yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, bakanlığın 14 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğinde, ''Bakanlığımızca belirlenecek şartlara göre etlerin elde edildiği sığırların BSE'den 'Deli Dana' ari olduğuna dair test belgesi fiili ithalat sırasında ibraz edilecektir.

Ancak daha önce BSE vakası görülmeyen ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı'nın (OIE) sınıflandırmasına göre ihmal edilebilir ve kontrol edilebilir statüde yer alan ülkelerden yapılacak ithalatta bu belge aranmaz'' denildiği anımsatıldı.

 

''...TAMAMEN GERÇEK DIŞI VE KASITLIDIR''

 

 Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Sözkonusu ifade bu kadar net iken kimi haberlerde yer alan, 'Bakanlık, OIE'nin kriterlerine göre BSE hastalığı görülmeyen veya kontrol edilebilir statüde yer alan ülkelerden yapılacak ithalatta, deli danadan temiz olduğunu gösteren test belgesinin aranmayacağını açıkladı' tabiri tamamen gerçek dışı ve kasıtlıdır.

Tebliğde belirtildiği üzere, OIE kriterlerine göre 'ihmal edilebilir ve kontrol edilebilir statüde' - ki bu ifade OIE'nin belirlediği bilimsel ifadelerdir - olması şartı ile daha önce hiç BSE vakası görülmeyen ülkelerden yapılacak ithalatlarda BSE testi OIE'ye göre istenmemektedir.

Üstelik, OIE standartlarına göre 30 aylığın altındaki hayvanlarda BSE testi gerek görülmediği halde, Bakanlığımız, bu ülkelerden yapılan ithalatlarda da görevlendirdiğimiz veteriner hekimler gözetiminde her hayvanda BSE testi uygulamaktadır. Daha önce hiç BSE vakası görülmemiş ve OIE standartlarına göre BSE testi kaldırılan ülkeler ise Uruguay, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Şili ve Yeni Zelanda'dır.''

Açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, tüketici sağlığı ve gıda güvenilirliği konusunda en yetkin geniş teşkilat ağı ve kadrosuyla en yaygın bir biçimde, çalışmalarını hassasiyet ve özveri ile yürüttüğüne işaret edilerek, bakanlığın bundan sonra da bu doğrultuda çalışmalarına devam edeceği, bu konuda herhangi bir taviz verilmesinin söz konusu olmadığı ifade edildi.

 

 

 

http://www.gidasanayii.com/

Ekleme Tarihi
16.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tarım Bakanlığı'ndan deli dana açıklaması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız