Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım Bakanlığı’ndan ‘çalışkan arı’ ve böceklere son 5 yılda 5.5 milyon TL’lik destek geldi.

Tarım Bakanlığı, seralarda doğal döllenmeyi sağlayan bombus arılarını unutmayınca arıların kullanımı iki kat arttı. 

2004 yılında Örtüaltı Kayıt Sistemi Veri Tabanı kuran Tarım Bakanlığı, bu sayede 62 bin hektar olan toplam örtüaltı varlığının yaklaşık yüzde 80’ne tekabül eden 55 bin işletmeyi kayıt altına aldı. Yaklaşık 50 bin hektar alan böylece kayıt altına girerken bakanlığın destekleri de bu veritabanı üzerinden yürütüldü. Veri tabanında; örtüaltı yetiştiricilik yapan üreticilerin kimlik bilgileri yanında, işletme büyüklüğü, işletme tipi, örtü malzemesi, yetiştirme tekniği, yetiştirilen ürünler gibi pek çok bilgi yer alıyor. Bakanlık, organik tarım ve iyi tarım uygulayan işletmelere Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatifleri’nden kullanacakları tarımsal kredilerde de yine cari faiz oranlarından yüzde 60 indirim imkânı sağlıyor. 2011 yılında da devam edecek olan uygulamalayla meyve, sebze ürünlerinde iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere dekar başına 15 TL, örtü altında iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere de dekar başına 75 TL destek sağlanıyor. 

Örtüaltı destekleri arasında en ilginçleri ise “arı ve böcek destekleri” oluşturuyor. Seralardaki doğal döllenmeyi sağlayan bombus arılarını satın alan işletmelere arı kolonisi başına doğrudan destekleme ödemesi yapılıyor. Son beş yılda bombus arısı aracılığıyla yapılan desteğin toplamı 5.5 milyon TL’ye ulaştı. Desteklemelerle birlikte seralardaki bombus arısı kullanımı 2 kat arttı. 

Serasında bombus arısı kullanan üreticilere dekara en fazla iki adet olmak üzere koloni başına 50 TL destek veriliyor. Biyolojik ve biyoteknolojik mücadeleyi seralara uygulayanlara ise böceklerden oluşan feromon ve tuzaklar için dekar başına 30, 70, 100, 130, 170 ve 200 TL’den oluşan çeşitli destek kalemleri bulunuyor. 

Tarım Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında da çalışmalarını sürdürüyor. Proje ile belirlenmiş illerde jeotermal, güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynakları kullanılarak yapılan sera projelerine belirli bir üst limite kadar yüzde 50 hibe desteği sağlanıyor. 

Örtüaltı sektöründe bitkisel üretimin ve bunlara dayalı sanayinin desteklenmesi, geliştirilmesi, ürünlerin paketlenmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi ile pazarlama yöntemleri konusunda teknik destek verilmesi, rekabet edebilirliğini artırıcı nitelikte uygun ve kaliteli hammaddenin temini için tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesi amacı ile Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin geliştirilmesi çalışmaları da sürdürülüyor. Seracılık konusunda bakanlığa bugüne kadar 9 adet başvuru yapıldı. Bunlardan Denizli ve Yalova’dakilerin kurulum çalışmaları devam ediyor. 

 

 

 

 

http://haber.gazetevatan.com/

Ekleme Tarihi
17.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bombus arılarına 5.5 milyon lira




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız