Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Amerika 

Biçilmiş çimen ve gıda artıkları gibi organik maddeleri gübre haline getirmenin daha çok kırsal kesimlerde ya da çiftliklerde yapıldığı sanılır.

Ancak son yıllarda kompostlama denen bu yöntem, kentlerde de bahçıvanlar arasında oldukça yaygınlaştı. Kent sakinleri için kolay yöntem ve hizmetlerin sunulmasıyla yaygınlaşan  kompostlama sayesinde çöplüklere giden çöp miktarı da azalıyor. 

Christiana Aretta evinin balkonunda duran kompostlama bidonunu her gün karıştırıyor:

”Hiç koku oluşmuyor. Eğer kompostlama işlemini doğru yaparsanız koku olmaması gerekir. Koku oluşursa doğru dengeyi bulamadınız demektir.” 

Tüm gıda artıkları, kağıt parçalarıyla birlikte kompost bidonuna boşaltılıyor. Aretta bidonu birkaç ay önce doğum günü hediyesi olarak aldığını, o zamandan beri çöp miktarının azaldığını söylüyor: 

”Çöpümüzün yaklaşık yüzde 90’ı kompostlanabilir türden. Artık çöpümüzü ya kompostluyoruz, ya da yeniden dönüşüm için ayırıyoruz.” 

Aretta Washington’da yaşadığı apartmanın giriş katının hemen arkasında küçük bir bahçe olduğunu söylüyor: 

”İlkbahar geldiği zaman kompostladığımız çöpleri bahçemizde gübre olarak kullanıyoruz. Böylelikle yetiştirdiğimiz sebzeler için de yarar sağlıyoruz.”

Ingrid Drake ise kompostlamaya üç yıl önce başlamış. Drake, gıda artıklarını daha fazla gıda üretmek için kullanma fikrini sevdiğini söylüyor:

”Washington’daki çöp miktarını azaltmak için kompostlama yapıyoruz. Böylece çöp sahalarına daha az çöp giriyor.” 

Drake birkaç farklı yöntem kullanıyor. Birisi sıcak mevsimlerde kullanılan dışarıdaki çevirmeli kompost bidonu. Diğeriyse solucanlardan yararlanılan, bodrum katında tutulan sıcak kompostlama. Drake anlatıyor:

”Solucanlar çöpleri çok hızlı sindiriyor ve çok ince bir toprak üretiyor. Solucanlar ayrıca hem Tarım Bakanlığı’na hem de tarım uzmanlarına göre en değerli ve sağlıklı gübre türü olan bir sıvı da üretiyor. Bu sıvı böcek ilacı olarak da kullanılıyor.”

Drake’e göre, evde kompostlama yapmak sanıldığından daha kolay.  Bir süre önce Washington’da ‘Compost Cab’ adlı bir şirket kuran Jeremy Brosowsky’nin bahçeli evi olmayanlara bir önerisi var:

”Kentlerde kompostlama yapmanın son derece önemli ve değerli olduğunu bilen çok sayıda kişi var. Bizim işimiz kompostlama yapmak isteyenlerin işini kolaylaştırmak.”

Brosowsky’nin şirketi müşterilerine kompostlama yapmaya uygun astarlı bir bidon veriyor. Şirket haftada 8 dolara bidonlarda biriken çöpleri topluyor ve Washington’un banliyölerinde kar amacı gütmeyen bir çiftliğe kompostlama işlemi için götürüyor. Müşteriler isterse 9 ay sonra oluşan gübreden bir miktar geri alabiliyor. Brosowsy anlatıyor:

”Kompostlamanın sadece çöp miktarını azaltmak için değil, gıda üretimini arttırmak için de kullanılacağını düşünüyorum. Atıklarımız ve kentsel tarım arasında herkesin kolayca görebildiği bir bağ kuruluyor.” 

Şirketlerden de kompostlamak için atık toplamaya başlayarak işini büyütmek isteyen Brosowsky, kentleri çevre dostu yapma yollarından birinin kompostlama yöntemi olduğunu söylüyor.

 

 

 

 

http://www.voanews.com/

Ekleme Tarihi
17.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Amerika'da Kompostlama Yöntemi Yaygınlaşıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız