Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 Ortadoğu 

Avrupa'dan umudunu kesen beyaz et ve yumurta üreticileri, ihracat için Ortadoğu'ya yöneldi. Alternatif pazar arayan sektör, son 5 yılda yumurta ihracatını yüzde 650, piliç eti ihracatını ise yüzde 950 oranında artırdı.

Sektörün 2010 yılındaki ihracat artışı piliç etinde yüzde 40, yumurtada yüzde 120 oldu. Türkiye ekonomisinde 5 milyar dolar payı olan piliç eti ve yumurta sektörü 2010'da piliç eti ihracatını 190 milyon dolara, yumurta ihracatını ise 143 milyon dolara yükseltti.

Beyaz et sektörü, 2002 yılından beri AB'ye ihracat için kapıları zorluyor. 2009 sonunda başlayan işlenmiş piliç eti ihracatı 2010 yılında durdu. 2005 ve 2006 yıllarında kuş gribi nedeniyle küçülen ve ihracat pazarları daralan piliç eti ve yumurta sektörü, son yıllarda ihracatta uyguladığı başarılı stratejilerin yanı sıra iç tüketimi de yüzde 20-30 civarında artırdı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, Türkiye'nin geçen yıl 115 bin ton piliç eti, 2 milyar 2 milyon adet yumurta ihraç ettiğini vurguladı.

Keskinoğlu, ihracat artışında yeni pazarların etkisinin büyük olduğunu anlattı. Yumurta ihracatında Irak'ın 101 milyon 169 bin dolar payla en fazla ihracat yapılan ülke olduğunu ifade eden Keskin Keskinoğlu, "Suriye 30 milyon 203 bin dolarla ikinci, İsrail 7 milyon 133 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. Geçen seneye oranla Irak, Suriye ve İsrail'e yapılan yumurta ihracatı büyük artış gösterdi. Türkiye'nin bu anlamda potansiyeli çok yüksek, doğru stratejilerle çok daha iyi noktalara ulaşacağız. 2011'de yumurta ihracatını yüzde 15, piliç eti ihracatını da yüzde 25 artıracağımıza inanıyorum." dedi.

 

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
18.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ortadoğu'ya beyaz et ve yumurta ihracatı yüz güldürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız