Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Başkanı Nazmi Ilıcalı'nın öncülüğünde, Organik Gıda Üreticileri Federasyonu kuruldu.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçileri örgütleyerek hormonlu ve katkı maddeli hayvansal ve tarımsal ürünlere karşı yıllardır mücadele veren Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Başkanı Nazmi Ilıcalı'nın öncülüğünde, Organik Gıda Üreticileri Federasyonu kuruldu.

Federasyon Yönetim Kurulu Başkanlığına getirilen Nazmi Ilıcalı, yaptığı açıklamada, Türkiye'de özellikle süt ürünleri üretiminde büyük hilelikler yapıldığını, halk salığını tehdit eden bu durumun çiftçiye büyük zarar verdiğini söyledi.

Özellikle hayvansal ürünleri mercek altına aldıklarını ifade eden Ilıcalı, ''Süt ürünlerinden beyaz ve kaşar peynirde yapılan hilelikler bizi bile hayrete düşürdü. 1 gram süt kullanmadan peynir üreten firmalar var.

Bu peynir tat olarak doğal peynirden farksız ve tüketicinin bunun farkına varması imkansız'' diye konuştu.

Palmiye yağı, rennet, kazein ve nişastadan peynir üretimi yapıldığına dikkati çeken Ilıcalı, bazı üreticilerin de maliyeti düşürmek için besi süresini kısaltarak hayvanların hormonla kilo almasını sağladığını ve sağlıksız kırmızı et üretimi yaptığını belirtti.

Tüketicinin, bu şekilde üretilen gıda ürünleri ile doğal et ve süt ürünleri arasındaki farkı anlayamadığını ifade eden Ilıcalı, şunları kaydetti:

''Özellikle hiç süt kullanılmadan elde edilen kaşar ve beyaz peynirin tat olarak normal peynirden farkı yok. Biz bile bu farkı ilk etapta anlayamadık. Yaptığımız araştırmalarla bunu görebildik.

Bu durum halk salığını tehdit ettiği gibi çiftçimizi de zor durumda bırakmaktadır. Çünkü çiftçi ürettiği sütün kilosunu bir bardak çay fiyatına bile satamaz oldu.''

Yıllardır organik tarımsal ve hayvansal gıda üretimi ve hileli gıda ürünlerle ilgili halkı bilinçlendirmek için çalıştıklarını ancak bölgesel çalışmalardan istenilen sonucu elde edemediklerini dile getiren Ilıcalı, şöyle devam etti:

''Ülkemizde doğal olmayan ve halk sağlığını tehdit eden tarımsal ve hayvansal ürünlerin üretimi giderek artıyor ama halk bu durumun çok fazla farkında değil. Yurt genelinde katkı maddeli ve hormonlu ürünlere karşı daha etkin mücadele etmek için federasyon kurduk.

Bir ay önce kurduğumuz federasyonun örgütlenme çalışmalarında 38 ile ulaştık ve üyesi sayımız da 40 bine yaklaştı. Benim gibi her bölge de bir Nazmi Ilıcalı var ve bizler bir araya gelerek güvenilir gıda sorununu çözmeye çalışacağız.

İlk etapta halkımızı hileli et ve süt ürünleri ile tarımsal ürünler konusunda bilgilendireceğiz. Bunun için broşürler hazırlardık. Yine federasyonumuzun 'www.oguf.org' sitesinden de bu yönde yayınlarımız olacak.''

 

 

 

 

http://www.haber7.com/

Ekleme Tarihi
19.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Organik Gıda Üreticileri Federasyonu kuruldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız