Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Van’ın tarım alanındaki sorunları masaya yatırıldı 

2023 Van Vizyonu Tarım ve Hayvancılık Grubu toplantıları aralıksız sürerken, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen programda Van’ın tarım alanındaki sorunları masaya yatırıldı.

Van YYÜ Ziraat Fakültesinde Dünya Şehri Van kapsamında oluşturulan Tarım, Hayvancılık ve Orman Çalışma Grubu toplantısı yapıldı. Ziraat Fakültesi toplantı salonunda gerçekleştirilen çalışmaya Van Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş, Ziraat Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Dekan Yardımcısı Suat Şensoy’un yanı sıra çok sayıda öğretim üyesi ile  Van Valiliği 2023 Van Vizyonu Bürosu Temsilcileri ile Tarım Hayvancılık ve Orman Çalışma Grubu yetkilileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Van Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş katılımcılara 2023 Dünya Şehri Van Vizyonu konusunda genel, bu program kapsamında oluşturulan Tarım, Hayvancılık ve Orman Çalışma Grubunun kuruluş nedeni ve amaçları konusunda bilgiler verdi. Vali Yardımcısı Ertaş, “Tarım, Hayvancılık ve Orman Çalışma Grubunun amacı, ilin tarımsal potansiyelini belirlemek, bu potansiyeli sektörün tüm temsilcileriyle beraber verimli bir şekilde kullanmanın yollarını belirlemek ve özelde İlimizin tarım ve hayvancılık konusundaki yatırım ve planlamalarına yön vermektir” dedi.

Yapılan açılış konuşmasının ardından Tarım ve Hayvancılık Grubu Temsilcisi İl Tarım Müdürlüğü Şube Müdürü Fevzi Altuner tarafından katılımcılara yıllar bazında Van ili tarımsal gelişme durumu konulu sunum sunuldu.

Sunumun ardından toplantı Fevzi Altuner’in moderatörlüğünde Van İli Tarım ve Hayvancılığının 2023 yılına hazırlanabilmesi için yapılması gerekenler hakkında katılımcıların görüşleri alındı. Katılımcıların önerileri bir bir kayıt altına alınırken, öne çıkan konular ise şunlar oldu. “Bölgenin alt yapı potansiyeli, tür ve  ekolojik  avantajları belirlenmeli, Hedef grup belirlenmeli çiftçi köylü ayırımı belirlenmeli, Büyük sermeye grupları tarıma yönlendirilmeli, Arıcılık bölge için iyi bir istihdam potansiyeline sahip, Vangölü Havzasının toprak envanteri çıkarılmalı, Bölge ekolojik yönden çok temiz, konvansiyonel tarımın yaygın olmaması bir avantajdır. Ceviz potansiyelimiz çok yüksek, değerlendirilmeli, Küçükbaş potansiyelimiz yüksek, ancak ham madde olarak kullanamıyoruz. Teşvik ve destekler yerel koşullara göre tespit edilmeli, Üniversitedeki çalışmalar burslarla desteklenmeli, Önder çiftçilik sistemi uygulanmalı, Yöreye uygun üretim deseni belirlenmeli teşvik ve destekler buna göre belirlenmeli, Yerel çeşitlerin üretimde kullanılması, geliştirilmesi ve endemik bitkilerin korunarak kültüre alınması, Tarımda istatistik çalışmaları sağlıklı yapılmalı, başlangıç envanterleri çok iyi çıkarılmalı, Mevcut üretim kültürü desteklenmeli” konuları öne çıktı.

 

 

 

ww.showhaber.com/

Ekleme Tarihi
20.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Van’ın tarım alanındaki sorunları masaya yatırıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız