Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Türkiye’de üretilen mısırın yaklaşık yüzde 75’inin Çukurova’da yetiştiğini belirten Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, “Aynı şekilde narenciyenin ve karpuzun yüzde 30’u bölgemizde yetişiyor. Tarıma dayalı sanayide de önemli aşamalar kaydediyoruz” dedi.

Adana’nın, Türkiye’deki sanayi kültürü en eski şehirlerden biri olmanın yanı sıra önemli bir tarım şehri, hatta tarımın başkenti olduğuna işaret eden Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, kentteki tarım ve tarıma dayalı sanayinin genel Adana ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etki ve oranının önemli olduğuna değindi. Türkiye’de üretilen mısırın yaklaşık yüzde 35’inin bölgede yetiştiğini belirten Çalışkan, “Aynı şekilde narenciyenin ve karpuzun yüzde 30’u bölgemizde yetişiyor. Tarıma dayalı sanayide de önemli aşamalar kaydediyoruz” dedi.

Türkiye’deki 8- 10 bin başlık dört besi çiftliğinden ikisinin de Adana’da bulunduğunu söyleyen Muammer Çalışkan, tarıma dayalı sanayi konusunda Adana’nın konumuna ilişkin bilgi verdi. Türkiye’deki beş büyük nişasta fruktoz fabrikasının üçünün Adana’da olduğuna işaret eden Çalışkan, “Ayrıca narenciye ve meyve-sebze paketleme tesislerinin büyük bölümü Adana’da faaliyet gösteriyor. Türkiye’de çay ve fındık gibi birkaç ürün hariç, tüm bitkisel ürünler Adana’da yetişebilir ve doğal haliyle ilk turfanda olarak bulunur. Yer fıstığından soğana, meyvelerin her türlüsüne bölgemizde rastlamak mümkün. Üstelik ciddi büyüklükteki oranlarda yetişiyor. Tüm bunlar Adana tarımının ve tarıma dayalı sanayinin önemini açıkça gösteriyor” diye konuştu.

Katma değeri yüksek ürünlere yönelim var

Türkiye’de üretilen mısırın da yaklaşık yüzde 40’ının Adana’da yetiştirildiğine değinen Çalışkan, “Mısır üretimini Çukurova olarak ele aldığımızda ise bu oran yüzde 75’i buluyor. Narenciyede de bölgemizdeki üretim, ülke genelinde önemli bir yer tutuyor. Karpuzda da durum öyle. Bunun yanında katma değeri yüksek olan sert çekirdekliler bölgemizde yavaş yavaş çiftçiler tarafından tercih edilmeye başlandı. Bodur meyvecilik ve zeytincilikte de göz ardı edilemeyecek, olumlu gelişmeler yaşanıyor” şeklinde konuştu.

Adana ve Çukurova bölgesinin taşıdığı potansiyelle; yakın gelecekte sanayi ve gelişmişlik yönünden ikinci Marmara Bölgesi olmaya aday olduğunu ifade eden Çalışkan, gelişmelerin bu yönde hızla ilerlediğini dile getirdi. Bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendiren Çalışkan, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Ceyhan enerji özel ihtisas bölgesi, Çukurova’nın tarımdaki potansiyeli ve Çukurova çiftçisinin yeniliğe ve teknolojiye açık olması, katma değeri yüksek ürünlere devamlı eğilim göstermesi ve sanayideki yeni yatırımlar bunun en büyük göstergesidir. Adana, Türkiye’deki sanayi kültürü en eski şehirlerden birisi. Adana; Türkiye’de 19’uncu yüzyılda İstanbul ve İzmir ile birlikte sanayinin başladığı üç şehirden biri ve şu anda da önemli sanayi şehirleri arasında yer alıyor. Ancak ne yazık ki, sanayide Adana olması gereken yerde değil. Fakat hızla, yeni yatırımlar ve hamlelerle kendini geliştiriyor. Adana ekonomisi ve sanayi, krizden sonra özellikle son iki yılda gelişim içerisinde. Her ne kadar 2009 yılı istatistiklerinde Türkiye işsizlik oranı en yüksek şehir olsa da, bu oran bugünlerde yüzde 15-16’lara düştü. Yine bu gelişmenin göstergeleri olarak sanayide, kapasite kullanımlarında 2010’un ilk on ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla ciddi artış sağlandı. AOSB’de elektrikte yüzde 35, doğalgazda yüzde 30, istihdamda yüzde 10’luk artış oldu. Sanayi; gerek mevcut tesislerin kapasite artırımı ve tevsi yatırımları, gerekse yeni tesis yatırımları ile hızla büyüyor. Ayrıca şehrin genel ekonomisinde yaşanan canlılığın genel göstergesi olarak; bu yılın ilk on ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla kurumlar ve gelir vergisi ortalama yüzde 15, KDV tahakkuku da yüzde 19 artış göstermiştir.”

“İKİNCİ MARMARA BÖLGESİ OLMAYA ADAY”

Adana ve Çukurova bölgesinin taşıdığı potansiyelle; yakın gelecekte sanayi ve gelişmişlik yönünden ikinci Marmara Bölgesi olmaya aday olduğunu ifade eden Muammer Çalışkan, gelişmelerin bu yönde hızla ilerlediğini dile getirdi. Adana’nın, Türkiye’deki sanayi kültürü en eski şehirlerden biri olduğunu vurgulayan Çalışkan, “Adana; Türkiye’de 19’uncu yüzyılda İstanbul ve İzmir ile birlikte sanayinin başladığı üç şehirden biri ve şu anda da önemli sanayi şehirleri arasında yer alıyor” dedi.

 

 

 

 

 http://www.kobiden.com/

 

 

Ekleme Tarihi
21.01.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Adana, tarımda lider bölge rolünü koruyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız