Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
trol 

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Avlanma Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Saadet Karakulak, bir iç deniz olan Marmara'da trolle avlanmanın ekolojiye büyük zarar verdiğini kaydetti.

Karakulak, trol denen avlanma yönteminin tüm dünyada kullanıldığını ancak iç denizlerde yasak olduğunu söyledi.

Trolün, denizin dibinde balık aramak için kullanılan bir yöntem olduğunu bildiren Karakulak, dipte yaşayan balıkların sadece bu yöntemle avlanabildiğini ifade etti.

Bu nedenle trolün kullanılması gereken bir yöntem olduğunu anlatan Karakulak, ancak bu yöntemin bilinçli bir şekilde ve kurallara uygun olarak kullanılması gerektiğini belirtti.

 

Karakulak, şunları kaydetti:

 

“Trolle avlanma tüm dünyada uygulanıyor. Ancak, iç denizlerde bu yöntemin kullanılması yasak. Dolayısıyla bir iç deniz olan Marmara'da trolle avlanma ekolojiye büyük zarar vermekte. Balıkların beslenme ve yuva alanları için kıyı habitatlarının korunması gerek. Dünyada yaygın olarak trol avcılılığı yapılıyor, ancak Marmara'da gırgır veya uzatma ağları gibi yöntemler kullanılarak avlanma yapılmalı.”

 

“TÜRKİYE'NİN ESAS PROBLEMİ DENETİMSİZLİK”

 

Karakulak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yasak avlanmayla ilgili yapılan denetimlerin yeterli olmadığını söyledi.

Balıkçıların istediği gibi avlanabildiğini belirten Karakulak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Trolle avlanma Marmara'da yasak ama avlanma sürdürülüyor. Türkiye'nin esas problemi denetimsizlik, bu yasakların kontrol edilmemesi. Kontrolsüzlükten balıkçılar istediği gibi avcılık yapabiliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kontroller için gerekli tekneleri bulunmadığından denetimleri daha çok sahil güvenlik yapmakta. Denetimler kesinlikle arttırılmalı.”

 

BALIKÇININ GÖZÜNDEN DENİZDEKİ DURUM

 

Tekirdağ'da 15 yıldır balıkçılık yapan Hüseyin Kalaycı, bu dönemde mezgit, barbunya, hamsi gibi balıkların mevsimi olduğunu söyledi.

Normal şartlarda bu dönemde istavrit ve hamsinin çok fazla çıkması gerektiğini bildiren Kalaycı, eskisi gibi balıkta bolluk kalmadığını ifade etti.

Bunun daha çok yanlış avlanmadan kaynaklanıyor olabileceğini anlatan Kalaycı, aynı zamanda tüketimin de eskiye nazaran daha fazla olduğunu söyledi.

Kalaycı, şöyle konuştu:

“Artık her bölgeye balık dağıtılıyor. Tüketim fazla balık az olduğundan fiyatlarda yükseliyor. Bu vatandaşı oldukça etkiliyor. Balıkların azalmasına neden olan en önemli faktör trol yöntemiyle avlanmanın yapılması. Trol, her yerde çekiliyor balık yuvaları bozuluyor. Ayrıca ağların gözleri iyice ufaltıldığından yavru balıklarda ağlara geliyor. Yanlış avlanmanın önüne geçilmeli.”

 

 

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
21.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Marmara balıkçılığına büyük darbe




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız