Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, Balıkesir'in Türkiye'yi doyuran il olduğunu belirterek, et ve süt üretiminde köylerdeki küçük üreticilerin yanında son yıllarda büyük sanayicilerin de sektöre adım atarak fiyatları alt üst ettiğini söyledi.

Aydoğan, Balıkesir'de 8 -10 süt firmasının günlük 200 ton sütü almayarak 70 kuruş olan fiyatı düşürmeye çalıştığını kaydetti. 

Yıllık 663 bin 490 ton süt üretimi ile Türkiye lideri olan Balıkesir'de üreticilerle birlikte basın toplantısı düzenleyen CHP milletveli Aydoğan, artan süt fiyatlarını protesto etmek için toplantıda süt içti. Balıkesir'de 8 -10 süt firmasının günlük 200 ton sütü almayarak 70 kuruş olan fiyatı düşürmeye çalıştığını ifade eden Aydoğan, Türkiye'nin tarım ülkesi olmasına rağmen hükümetin tarım politikası olmaması nedeniyle tarım ürünlerinin ithal eder hale geldiğini vurguladı. Canlı et, kurbanlık hayvan ithalatından sonra süt üreticisinin de sorunlarının başladığını aktaran Ergün Aydoğan, "Ülkeyi yönetenlerin tarım politikası yok. 2008-2009 yıllarında meraların sınırlandırılması sonucu üreticinin elindeki hayvan sayısı azaldı. Üretici 2009 ve 2010'lu yıllarda yüksek fiyatlarla aldığı hayvanlarını et ve süt fiyatları spekülatörler aracılığıyla fiyatların düşürülmesi sonucu ucuza satmak zorunda kaldı." dedi.

Balıkesir'in günde 2 bin 300 ton yılda 663 bin ton süt üretimi, 444 bin büyük baş hayvanı ile Türkiye'yi doyuran il olduğuna dikkat çeken Aydoğan, et ve süt üretiminde köylerdeki küçük üreticilerin yanına son yıllarda büyük sanayicilerin eklendiğini ve fiyatları alt üst ettiğini söyledi. "Başbakan ülkede önce yangın çıkarıyor sonra itfaiyeci rolüne soyunuyor." diyen Aydoğan, "Bir gün yargı, bir gün heykelle uğraşıyoruz. Başbakan gerilimden besleniyor. Maliyeti 7.21 kuruş olan sütü firmalar üreticiden 70 ile 7.20 kuruş arasında alıyor ve bu fiyatları düşürmek için yaklaşık 10 firma süt almamaya başladı. Hükümet sektör temsilcilerine baskı yaparak seçimlere kadar fiyatları düşürmemelerini istiyor." diye konuştu.

Süt üreticisine verilen 40 kuruş desteğin yetersiz olduğunu belirten CHP Milletvekili Ergün Aydoğan, süt arzının yüksek olduğu dönemlerde süt tozu ithalatının durdurulması gerektiğini kaydetti. Sütte uygulanan yüzde 8 KDV'nin de yüzde 1'e indirilmesi önerisinde bulunan Aydoğan, şöyle devam etti: "Okul ve asker sütü uygulamalarına geçilmeli. Çiğ süt satışına destek verilmeli. Türkiyle'de 8 -10 firmanın piyasayı kontrol etmesi sorunun en önemli ayağı. Yem fiyatları bir yıl önce 30 lira iken bugün 45 lira çıktı. Üretici AB standartlarında desteklenmeli. Sağlıklı toplum için süt kullanımı artırılmalı. Meclis'te 'GSMH'nın en az yüzde 1'i tarıma destek verilmeli' diye kanun çıkaran hükümet kendi çıkardığı kanuna uymuyor. CHP iktidarında çiftmizin desteklerini iki kat artıracağız, mazotta özel tüketim vergisi almayacağız. Bu yaşananlar sorunun başlangıcı. Önümüzdeki günlerde alıcı bulamayan üretici neler yapar bilemiyorum. Bu sorunu parlomentoya taşıyıp Araştırma Önergesi vereceğim. Başbakan sanal gündemleri bıraksın sorunları çözsün."

 

 

 

 

 

http://www.stargundem.com/

 

 

Ekleme Tarihi
21.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: CHP'li vekil süt içererek fiyatları protesto etti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız