Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yarasa gübresi ile üretimi yüzde 100 arttırdılar 

Gelişmiş ülkelerin ekolojik ve organik tarımda kullandığı yarasa gübresini, Türkiye yeni keşfetmeye başladı. Gelişime açık çiftçiler, tavsiye üzerine kullandıkları bu gübreyle üretimlerini yüzde 100 arttırdı.

 

Eskişehir'in Bingazi ilçesinde, denemek için iki yerde yarasa gübresi kullandığını söyleyen Dorlion Fide Üretim Tesisi İşletmecisi Adnan Kayalı, susuzluğa direnç, üründe artış, kalitede yükselme, doğallık ve tonajda artma gördüğünü belirtti. Yarasa gübresinin fiyatının yabancı menşeli gübrelerle eşdeğer olduğunu ifade eden Kayalı, "Desteklenirse, kimyasal gübrelere gerek kalmayabilir. Damlama sulamada kullanılacak hale getirilmesinde, sıvılaştırılmasında fayda var." dedi.

 

Ankara'nın Nallıhan ilçesinde ilk deneyenlerden biri olan Ömer Araba da yarasa gübresinden memnun olduğunu söyledi. Zamanında kullanıldığında netice alındığına dikkat çeken Araba, "Salatalık, fasulye ve barbunyada kullandım. Serada daha fazla netice aldım. Önce salatalığın bir sırasında denedim, yüzde 100 artış gördüm. Kullanmadığım yerde 20 tane meyve varsa, kullandığım sırada 40 tane oldu. Boy olarak bir karış fark etti. Fiyat olarak biraz daha pahalı ama aşırı değil. Bulursam kullanmayı düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Nallıhan'ın Yenice köyünde ilk defa 2009 yılında kullanan Erdal Okyay ise faydasını gördüğünden yarasa gübresini hâlâ kullanmaya devam ettiğini belirtti. Karpuz, kavun, salatalık ve patlıcan gibi mahsullerde üretiminin bir kat arttığını kaydeden Okyay, "Daha önce fenni gübre kullanıyordum. Yarasa gübresini normal miktarda kullanmak lazım, fazla olunca zarar veriyor. Pahalı olduğu kadar da faydalı." değerlendirmesinde bulundu.

Yoğunluk açısından Avrupa'da ilk sırada yer alan Türkiye'de 100 bine yakın mağara bulunuyor. Buralarda yaklaşık 6 milyon ton yarasa gübresi rezervi olduğu tahmin ediliyor. Bünyesinde azot, fosfor ve potasyum gibi makro elementler bulunan yarasa dışkısı, konsantre gübre kabul ediliyor. Türkiye'de kullanan üreticilerin yüzde 100 verim aldığı bu gübre, başta İsrail olmak üzere Hollanda, Fransa, Belçika, Almanya, Japonya, ABD ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.

Özhar Gübre Genel Müdürü Harun Serbest, yarasa gübresinin tamamen doğal olduğunu belirterek, Türkiye'de keşfedilmeyi bekleyen 100 bin civarındaki mağarada, yaklaşık 6 milyon ton bulunduğunu aktarıyor. Saf halinin kullanılmadığına dikkat çeken Serbest, şunları dile getiriyor: "İnternet sitelerinde dolaşan, Toros dağlarında yıllardır keçi otlatan çobanların kilosu 5 dolardan yarasa gübresi satarak köşeyi döndüğü haberleri gerçeği yansıtmıyor. Batman'dan telefon eden bir vatandaş, kilosunu 20 kuruştan aldığımızı söylediğimizde hayal kırıklığı yaşadı. İşlenmiş yarasa gübresi, Avrupa'daki marketlerde 5-13 avro arasında ama Türkiye'de 3,6 liraya satıyoruz. İnsanlar yanlış bilgilendiriliyor. Mağaradan çıkardığımız yaş yarasa dışkısının ancak yüzde 40'ını kuru gübre haline getirebiliyoruz. Yarasa gübresi her türlü bitki yetiştirme sisteminde kullanılabilir. Toprağa karıştırıldığında, su gereksinimini azaltır. Kullanıldığı bitki, kısa sürede başta kökleri olmak üzere yaprak ve boyda çok hızlı gelişme gösterir. Bitkiye etki eden dış faktörlerden humul ve kızılcık gibi böcekleri uzaklaştırdığı gözlenmiştir. ABD tarımında, yüzde 88 oranında yarasa gübresi kullanılmaktadır. Toprak verimini arttırmakta, daha çabuk olgunlaşan ve daha kaliteli meyve sebzeler elde edilmesini sağlamaktadır."

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
21.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yarasa gübresi ile üretimi yüzde 100 arttırdılar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız