Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Christina Fernandez de Kirchner 

Fiyat düşsün diye et ithalatına kapı açılması, Türkiye’yi Arjantinli şirketlerin odağına oturttu.

Arjantin Cumhurbaşkanı Christina Fernandez de Kirchner, “Bizi sadece bir inek üreticisi ülke olarak görmeyin” mesajı verdi. Kirchner, Türkiye’ye 20 bin tonluk kemikli et satılabileceğini belirterek, “80 milyon dolarlık bir operasyon” dedi.

 

ET ithalatına izin verilmesiyle Arjantinli şirketler Türkiye’ye yönelirken, Arjantin Cumhurbaşkanı Christina Fernandez de Kirchner, “Bizi sadece bir inek ya da emtia üreticisi ülke olarak görmeyin” mesajı verdi. Türkiye’ye 20 bin tonluk kemikli et satılacağını açıklayan Kirchner, “Dışişleri Bakanım bir operasyon gerçekleştirdiğini söyledi. 16 yıldan sonra 20 bin tonluk bir kemikli et satılabileceğini ve bunun 80 milyon dolarlık bir operasyon olduğunu anlattı. bunlar güzel gelişmeler” dedi. 

Sadece tohum ülkesi değil

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Amerika İş Konseyleri tarafından düzenlenen Türkiye-Arjantin İş Forumu’nda iki ülke arasındaki ticareti değerlendiren Arjantin Cumhurbaşkanı Kirchner, şöyle konuştu: “İstanbul’da ticaret ofisi kurmayı istiyoruz. Bu sayede iş adamları ülkelerdeki karşılıklı fırsatları tanıma imkanı bulacak. Arjantin’i sadece bir inek, tohum ya da emtia üreticisi ülke olarak görmeyin. Arjantin bilim ve teknoloji alanında gelişmeler sağlıyor. Şap aşısının önemli üreticisiyiz.”

Rakip değil tamamlayıcı

Türkiye’nin serbest piyasa kurallarının sonuna kadar uygulandığı bir ülke olduğunu anlatan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, şu bilgileri verdi: “Latin Amerika stratejisi ile ticaretimizi ciddi oranda artırmaya başladık. Şili ile serbest ticaret anlaşması yaptık.Arjantin ile Türkiye gerçek potansiyelini yansıtmaktan uzağız. İki ülke işadamları karşılıklı potansiyel artırılması, üçüncü ülkelerde birlikte iş yapması önemli. İşbirliği yapalım, çünkü iki ülkenin de benzer işbirliği imkanları var. İki ülke işadamları olarak birbirinize rakip değil, birbirinizi tamamlayan, destekleyen bir anlayış içine girdiğiniz zaman Türkiye-Arjantin ilişkileri büyüyecektir.”

Uçuşlar başlayacak

Arjantin özel sektörünü Türkiye’nin cazip ortamına davet eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bugün Türkiye’de 11 küresel otomotiv markası üretim yapıyor. Küresel krizin yaşandığı bu dönemde tek çıkış ortak işbirliğidir. Türk özel sektörü olarak en etkin olduğumuz Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika’da sizlerle işbirliği yapmaya hazırız. Bir diğer işbirliği alanımız turizm olabilir. Karşılıklı havayollarımızın direk uçuşları başlayacak” dedi.

 

TUSKON: Arjantin tarımda öne çıkıyor

 

ARJANTİNn’in nüfusu ve ticaret potansiyelini değerlendiren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, şöyle konuştu: “Arjantin 40 milyonluk nüfusu, 350 milyar dolarlık GSMH’sı ile Güney Amerika’daki önemli ülkelerden bir tanesidir. Yıllık ihracatı 70, ithalatı ise 57 milyar dolar olan Arjantin geleneksel olarak bir tarımsal ürünler ihracatçısı ve sanayi ürünleri ithalatçısı konumunda.   Bu nedenle Arjantinli şirketlerin Türkiye’ye gelerek Türk şirketler ile buluşması çok önemli.”

 

Advanced, 30 milyon dolara Mersin’e çiftlik kuracak

 

TÜRKİYE İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) ile Arjantin-Türkiye İkili İş Görüşmeleri’ne katılmak için İstanbul’a gelen Advanced’ın Satın Alma Müdürü Dirk Protzen, “Türkiye hayvancılık alanında çok önemli pazar. Ancak bu konudaki sıkıntılar ithalata yöneltti. Arjantin’de çok büyük çiftlikler var. Biz fiyatları dengelemek için geldik. Mersin’e 30 milyon dolarlık besi çiftliği kurmayı planlıyoruz. Bu konuda bazı girişimlerimiz oldu” dedi. Küçükbaş besi hayvanları için 25 bin başlık bir çiftlik kuracaklarını vurgulayan Advenced A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Eresin, şu değerlendirmeyi yaptı: “30 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. Çiftlik Mersin’de olacak. Çünkü Uruguay’dan Güney Amerika’dan gelen hayvanlar ılık bölgeden geldiği için burada daha rahat uyum sağlayabilirler. Hem ithal ettiğimiz etleri hem de çiftlikte ürettiklerimizi hem Türkiye’de hem de Ortadoğu’ya satacağız.”

 

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
22.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: 80 milyon dolarlık et satma çabasına girdi, ‘Arjantin’i sadece inek görmeyin’ dedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız
 

niyazi alagöz 22.01.2011
besici

sizleri niye inek olarak görelim bizde sayilari okadar fazlaki memleketin düştüğü duruma bakin helal olsun