Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 

Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, Türk incirlerinin, ürünü beyazlatmak için kullanılan peroksit nedeniyle Danimarka'dan geri döndüğünü söyledi.

İnciri beyazlatmak için kullanılan peroksit, ihracatçının başına bela oldu. Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, birlik genel kurulunda yaptığı konuşmada, peroksit gerekçesiyle Türk incirinin Danimarka'dan geri döndüğünü söyledi. CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan, Tariş'e bağlı birliklerin yöneticileri ve kuru incir üreticilerinin katıldığı genel kurulda Tariş İncir Birliği'nin 2009-2010 dönemi faaliyetleri ele alındı. 

 

KALİTELİ ÜRÜN OLMALI

Genel kurulda konuşan Karazor, Japonya'dan Dış Ticaret Müsteşarlığı'na konuyla ilgili yazı gönderildiğini söyledi. Kuru incir ihracatçılarından bu maddenin yasaklanmasının istenildiğini vurgulayan Karazor, "Daha önce peroksit kullananlar parmakla gösterilecek kadar azdı. Şimdi neredeyse kullanmayan yok. Bu konuda ihracatçılardan uyarı aldık. Bunun önünü Tariş açmadı. Biz karşı çıktık. Şimdi bu maddenin yasaklanması gündeme geldi. Danimarka'ya gönderilen ürünler bu nedenle geri döndü. Ben felaket tellalı değilim ama bu yaygınlaşırsa inciri satacak yer ararız. Bu nedenle üretici tüccara kaliteli ürün vermeli" dedi.

 

ÜRETİCİYİ ELEŞTİRDİ

Kooperatifçiliğin gerilemesinde suçun siyasetçinin üzerine atıldığını belirten Karazor, ancak sorumluluğun kooperatif yöneticileri ve üreticilerde olduğunu vurguladı. Karazor, "Yöneticileri seçerken ne kadar özen gösterdik. Bugün 33 bin incir üreticisinden 5 bini ortağımız. Bu şekilde birlik olamayız" diye konuştu.

Bu sezon iklim nedeniyle incirde afet yaşandığını kaydeden Karazor, Tarım Bakanlığı'na yaptıkları başvuruya rağmen incirin afet kapsamına alınmadığını söyledi. Karazor, kuru kayısı üreticisine 93 milyon lira verilirken, incire 10-15 milyon liranın çok görüldüğünü ifade etti.

Konuşmaların ardından faaliyet raporu açıklandı. Buna göre 2009-2010 sezonunda Tariş İncir Birliği, 11 milyon 894 bin 557 lira kar elde etti. Bu karın gayrimenkul satışından kaynaklandığı ifade edildi.

 

"Alternatif tarım geliştirilmeli"

Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, incirin önümüzdeki yıllarda en büyük sorunlarından birinin ekolojik sorunlar olacağını ifade etti. Karazor, şöyle konuştu: "Devlet bizim bölgede enerji yönünde tercihini yaptı. Buharkent, Germencik ve Söke'de yerin altı delik deşik. Havaya da inanılmaz bir karbon salınımı var. 24 saat çalışan işletmelerin yaydığı karbon, yağmur olarak ağaç yapraklarının üstüne düşüyor. Öte yandan Çine Barajı su tutmaya başladı. Başka baraj yapımı gündemde. Nem böyle sürdüğü müddetçe incir sağlıklı şekilde gelişemez. Çiftçi tehlikeyi görüp alternatif tarım modelleri geliştirmeli".

 

 

 

 

http://www.yeniasir.com.tr/

Ekleme Tarihi
22.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İncir ihracatına peroksit darbesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız