Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tarım Bakanı üretici firmalara ateş püskürdü 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 'faaliyetlerimizi durduruyoruz' açıklaması yapan bazı kırmızı et üreticilerinin et ithalatını durdurmayı amaçladıklarını öne sürdü,

"Açıklamalar baskı ve şantaj amaçlı" dedi. Bakan Eker, "Elimdeki stoğu yüksek fiyattan satamıyorum o yüzden ithalat dursun demek istiyorlar" dedi. Eker, adı geçen firmalardan birinin kendisine mektup yazdığını açıkladı.

İki büyük kırmızı et üreticisi, art arda "besicilikten çekiliyoruz"  açıklaması yaptı.

Ancak Tarım Bakanı Mehdi Eker bu açıklamalara temkinli yaklaştı ve ilk tepkisi "Kardan zarar etmek istemiyorlar" oldu.

Tartışma sürerken, Tarım Bakanı da konuyla ilgili yorumunu sertleştirdi.

Eker, yapılan açıklamaların baskı ve şantaj amaçlı olduğunu söyledi. Bakan isim vermedi AMA özellikle bir firmanın  et fiyatlarının yükselmesinde rolü olduğunu düşündüklerini söyledi.

Bakan Eker, "İthalat bitsin baskı ve şantajı o. Faaliyetlerini durdurmadılar. 'Yüksek fiyattan satamıyorum o yüzden ithalat dursun demek istiyorlar.

 Sadece yeni hayvan almıyor" şeklinde konuştu. Peki geçen yaz boyunca tartışılan ve et ithalatının önünü açan o yüksek fiyat artışı nasıl oldu?

Eker, spekülasyon yapıldığını söyledi, "Et Balık Kurumu'nun alımlarını etkileyecek kadar yüksek fiyattan canlı hayvan topladılar" dedi. 

Bakan Eker, "Et Balık Kurumu 28 ilde sözleşmeli besicilik uyguluyordu. Üreticiye sözleşmeyle ürettiği hayvanı alıyor, kesip kamu kurumlarına veriyordu. Birileri devreye girdi.et balığa gelecek hayvanı yüksek fiyatla aldı.  Et Balık kurumlara taahhüdünü yerine getiremeyip ceza ödedi. O yüzden et balığın projesini sonlandırdık" diye konuştu.

Sektördeki tüm aktörlere "aynı gemideyiz, yardımcı olun" demelerine karşın, bazı şirketlerin süreci tırmandığını söyleyen Tarım bakanı, et ithalatının bu nedenle  başladığını söyledi.

Bakan Eker, üretimini durdurduğu haberleri çıkan bir şirketin ise birkaç gün önce kendisine mektup yazdığını anlattı. Eker mektupta  "Devletim beni men etmediği sürece, ben bu faaliyeti yapmaya devam edeceğim" denildiğini söyledi.

Tarım Bakanı et ithalatının daha ne kadar süreceği konusunda bilgi vermedi ama ipucu verdi, "Kıyma ve kuşbaşı ette ortalama fiyatın 20 liranın üzerine çıkmaması gerek" dedi. 

İthalatın ardından 21 Ocak itibarıyla kıyma fiyatları 18.7 liraya, kuşbaşı ise 21 liraya geriledi.

 

 

 

 

http://www.cnnturk.com/

Ekleme Tarihi
22.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tarım Bakanı üretici firmalara ateş püskürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız
 

niyazi alagöz 22.01.2011
besici

tarim bakani siz değilmiydiniz üreticinin maliyeti 15 tl diyen 16 tl üreticiyi kurtarir niye çark ediyorsunuz holdinleri cezalandirken küçük işletmeler hepsi iflasin eşiginde sanki ebk şuçu yok iğneyi önce kendinize batirin ebk 2009 milletden inek birakmadi fiyat 7 tl iken ebk 11 tl verdi çoğu ineklerini kesime gönderdi siz niye bir politika üretmiyorsunuz tek bildiğiniz şikayet daha ne istiyorsunuz hükumet sizsiniz