Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Son bir yılda fiyatı yüzde yüzün üzerinde artan pamuk, çiftçinin yeniden gözdesi haline gelirken pamuk alımı yapan tarım satış birliklerinin de hedef büyütmesine neden oldu.

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Antbirlik), geçen yıl 55 bin dekar alanda üretilen pamuğu, önümüzdeki sezon 85 bin dekara, orta vadede de 200 bin dekara çıkarmayı planlıyor. Geçen yıl 22 bin ton olarak gerçekleşen kütlü pamuğun da, 2010/2011 döneminde 35 bin, orta vadede de 100 bin tona çıkarmayı hedefliyor. 

Antbirlik Genel Müdürü Atila Diniz, birlik olarak önümüzdeki dönemlerde Antalya’da pamuğa elverişli 200 bin dekar alanın tamamında üretim yaparak toplam 100 bin ton kütlü pamuk elde etmeyi hedeflediklerini bildirdi. Pamuğun Türkiye için son derece stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Diniz, "Amacımız Antalya Bölgesinin ovalarına yaz aylarında her yeri bembeyaz kaplayacak şekilde kar yağdırmaktır." dedi. Antalya bölgesinde bulunan tarıma elverişli arazilerden yaklaşık 200 bin dekarlık alanda pamuk üretimi yapılabileceğini tespit ettiklerini belirten Diniz, "Bu arazilerin büyük bölümü boş olarak tarımsal üretime ve ekonomiye herhangi bir katkısı yokken, bir kısmında da alternatif ürünler olan mısır ve buğday yetiştirilmektedir. Antbirlik’in önümüzdeki dönemlerde ulaşmak istediği asıl hedef ise 200 bin dekarın tamamında da pamuk üretiminin gerçekleştirmesi ile yaklaşık 100 bin ton kütlü pamuğun bu bölgede üretilmesidir." diye konuştu. 

Antbirlik’in Antalya bölgesinin tek pamuk alıcısı olduğunu hatırlatan Diniz, buna rağmen geçen ürün alım döneminde 1,60 TL ile diğer tarım satış kooperatifleri ve birlikleri arasında kütlü pamuğa en yüksek fiyat veren kurum olduklarını kaydetti. Bu fiyat politikasıyla geçmiş yıllarda pamuk üretimini bırakan birçok üreticinin bu dönem yeniden pamuk ekimine dönüşünü sağladıklarını dile getiren Genel Müdür, şöyle devam etti: "2010/2011 ürün alım döneminde Antbirlik tarafından alınan kütlü pamuk miktarı 22 bin ton rakamlarına yaklaştı. Bu rakam 2009/2010 döneminde alınan kütlü pamuk rakamı olan 10 bin 17 tonun iki katından daha fazla. 2008/2009 ürün alım döneminde alınan toplam kütlü pamuk alım miktarının 8 bin 500 ton olduğunu düşünürsek üretimdeki iki yıllık dönemdeki artış oranının büyüklüğü daha da açık görülüyor."

 

35 BİN TON PAMUK ÜRETİMİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Önümüzde sezon bölgede yüzde 60 artışla 35 bin ton pamuk üretiminin gerçekleşeceğini öngördüklerini aktaran Atila Diniz, "Ege ve Çukurova bölgelerinde Antalya’da yaşanan üretim artışı mevcut değildir. Son iki yılda gerçekleşen ve önümüzdeki yılda aynı şekilde devam etmesini tahmin ettiğimiz üretim artışının diğer bölgelere göre ortalamaların çok üzerinde gerçekleşmesinin sebebi ise, Antbirlik yönetim kurulu tarafından belirlenen kütlü pamuk alım fiyat politikaları ve birliğimizin güçlü finansal yapısıdır." şeklinde konuştu. 

Antbirlik Genel Müdürü Diniz, faiz indirimine gidebilecekleri müjdesini de verdi. Diniz, uzun yıllar ayni ve nakdi kredilerde kooperatif ortaklarına uygulanan aylık yüzde 2 dönem içi faiz oranı ile vadesi geçmiş ve kanuni takibe alınan borçlar için uygulanan yüzde 5’lik faiz oranının indirimi yönünde yönetime teklif sunduklarını aktardı.

 

 

 

 

 

http://www.stargundem.com/

 

 

Ekleme Tarihi
22.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Antbirlik hedef büyüttü, pamuk üretimini 200 bin dekara çıkarmayı planlıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız