Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

BARTIN - Bartın Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Bartın Yaprak Ekolojik Orman Ürünleri'nde işlenen defne yaprakları, orman köylüsünün en önemli geçim kaynağı oldu.

Yaklaşık 5 yıl önce 75 civarındaki iş adamı tarafından defne yapraklarının ekonomiye kazandırılması amacıyla kurulan tesisi geçen yıl devraldıklarını belirten Bartın Yaprak Ekolojik Orman Ürünleri Gıda ve Kimya San. Tic. Limited Şirketi Genel Müdürü Ferdan Uğur, "Ağustos ayından itibaren tesiste üretim yapıyoruz. Aylık 135 ton defne yaprağı işleme kapasitesine sahip tesisimizde 20 kişiye istihdam sağlıyoruz. Ayrıca köylülere de iş imkanı yaratıyoruz. Geçen yıl ağustos ayından bugüne kadar 350 ton defne yaprağı getiren köylülere 150 bin lira ödedik" dedi. Uğur, "Tesiste yaş defne yaprakları fırınlıyor, elek makinesinden geçirilerek dalları ve lekeli olanlar ayrıştırılıyor. Daha sonra çuvallanarak hazır duruma getiriliyor.

Dünya, defne yaprağı ihtiyacının yüzde 95'ini Türkiye karşılıyor. Ağırlıkla gıda sektöründe kullanılan defne yaprağı ihraç ediliyor. Son derece kolay yetişebilen defne, 20 civarında köylüye önemli oranda gelir sağlıyor. Defne yaprağının kilogramına 35 kuruş ödüyoruz. Yan ürün olarak defne yaprağı ve meyvesinden çıkarılan uçucu yağlardan sabun, vücut losyonu elde ediliyor, balık kokusunun giderilmesinde ve konservelerde kullanılıyor" şeklinde konuştu. Çalışmalarının sadece defne yaprağı ile sınırlı kalmayacağını kaydeden Uğur, "Kentte üretilen organik ürünleri pazarlamak için İstanbul'da bir şirketle görüşüyoruz. Bu ürünleri İstanbul ve büyük şehirlere pazarlayarak marketler zincirine girmek istiyoruz" diye konuştu.

 

 

 

http://www.kobiden.com/

Ekleme Tarihi
23.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Defne yaprağı ile istihdam yarattı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız