Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Karadeniz kadınını düşündü 50 kiloluk gübre torbası 25’e indi 

Tekfen Holding’e ait Toros Tarım, tarlada en ağır yükü kadınların sırtladığını tespit edince harekete geçti. Özellikle Karadeniz’de çaya gübre taşıyan kadınlar için torbalar 50 kilodan 25 kilograma düşürüldü.

Tekfen Holding, Türk tarımında ağır işlerin hemen hepsini kadınların yaptığından yola çıkarak ilginç bir karar aldı. Gelirlerinin yüzde 57’si müteahhitlikten, yüzde 37.6’sı ise gübre üretimi başta olmak üzere tarımsal sanayiden gelen Tekfen, kadın tarım işçilerini rahatlatacak bir uygulamaya gitti. 

Gübre piyasasında yüzde 35 payla liderliği elinde bulunduran Tekfen’e ait Toros Tarım, kadınların özellikle Karadeniz’de gübre torbalarını dik yamaçlarda taşımak zorunda kaldığını tespit edince harekete geçti. Daha çok çay tarımında kullanılan gübrelerin torbaları 50 kilodan 25 kiloya düşürüldü. Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu CEO’su Esin Mete, “Kadınların yükünü azaltmaya çalışıyoruz” dedi. 

 

Fas fosfatı Tekfen’e emanet

Tekfen Holding, dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan ve gübrelik fosfat ihracatının yüzde 30’unu kontrol eden Fas’a ‘çıkarma’ yaptı. Fas’ta 240 kilometrelik ‘fosfat çamuru boru hattı’ ve gübre tesisleri inşa etmek üzere 620 milyon dolarlık iki ihale alan Tekfen Holding yönetimi, imza töreni için Kazablanka şehrine gitti.

Tekfen Holding CEO’su Erhan Öner, Tarımsal Sanayi Grubu CEO’su Esin Mete ve Tekfen İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Osman Birgili’nin katıldığı törende, OCP CEO’su Mustafa Terrab da yer aldı. Fas seyahati sırasında valizleri İstanbul’dan uçağa yüklenmeyen ve Kazablanka’da kıyafet alışverişi yapmak zorunda kalan Tekfen Holding CEO’su Öner, “Hayatımın en pahalı anlaşmasına imza attım” dedi. 

 

Irak’a iki ofisle geri dönüyor

Öner, 2010’un Tekfen için iyi bir yıl olduğunu belirterek, “Müteahhitlikte ciro hedefinin yüzde 90’larındayız. Kârlılıkta en iyi senelerimizden biri. Tarımsal sanayide ise hedefleri aştık. 2011’in de iyi geçeceğini bekliyoruz. Müteahhitlikte 2010’un son çeyreğinde bağlanan işlerle miktar 2 milyar doların üzerine çıkabilir” diye konuştu. Öner, SPK kuralları gereğince henüz resmi bir rakam açıklayamadıklarını belirtti. 

Ortadoğu pazarını yakından takip ettiklerini söyleyen Öner, tekrar Irak piyasasına gireceklerini de açıkladı. Tekfen 25 yıl iş yaptığı ve emniyet için bir süredir uzak durduğu Irak’a, bu yıl Bağdat ve Basra’da ofis açarak dönecek. Osman Birgili ise Irak’ta tüm petrol şirketlerinin ihalelerine davet edildikleri bilgisini verdi. Aldıkları müteahhitlik işlerinin yüzde 98’inin yurtdışında olduğunu kaydeden Birgili, “Bu yıl Tüpraş ve Petkim’in işleri var. Onları alıp Türkiye’deki iş oranımızı yüzde 10 - 15’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Birgili, Özbekistan ve Türkmenistan’la da yakından ilgilendiklerini kaydetti.

 

Fas’taki imza törenine (soldan sağa) Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu CEO’su Esin Mete, Tekfen Holding CEO’su Erhan Öner ve Tekfen İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Osman Birgili katıldı. Fas’taki fosfat çamuru boru hattı 28 ay, gübre tesisleri de 16 ayda tamamlanacak.

 

10 ülkede 1.8 milyar dolarlık iş yapıyor

 

Tekfen İnşaat’ın 10 ülkede 20 proje yürüttüğü ve aktif iş portföyünün 1.83 milyar dolar olduğu bilgisini veren Erhan Öner, Türkiye dışında Hazar, Ortadoğu, ve Kuzey Afrika olmak üzere üç ana coğrafyaya odaklandıklarına dikkat çekti. 

Libya’da çöldeki yer altı sularının çıkarılarak şehirlere taşınma işini üstlendiklerini hatırlatan Öner,  550 milyon dolarlık projenin 2011 sonunda tamamlanacağını kaydetti. Öner, Katar’daki 794 milyon dolarlık otoyol projesinin de devam ettiğini belirtti. Tekfen İnşaat’ın bir diğer iddialı projesi ise Azerbaycan petrol devi SOCAR’ın Bakü’deki 235 milyon dolarlık yeni yönetim merkezi.

 

100 Faslı gelin geldi

Öte yandan, Fas’ın tek petrol rafinerisi olan Samir’in önce 263 milyon euro’luk iyileştirme ihalesini tamamlayan Tekfen, şimdi de ek inşaat işlerini sürdürüyor. Tekfen yetkilileri, rafineri inşaatlarında görev yapan 100 Türk çalışanın Faslı gelinlerle evlendiğini ve bu rakamın Tekfen’in diğer yurtdışı işlerinin çok ötesinde olduğunu belirtti.  

Bu arada, Erhan Öner, Antalya’daki film stüdyolarını satmak istediklerini belirterek, “Bir türlü filmcilerle anlaşamadık” dedi.

 

Kokulu Osmanlı çileği peşinde

Tekfen grubunun önemli bir bölümünü oluşturan tarımsal sanayi alınında da yenilikler sürüyor. Gübre üretiminin yanı sıra fide üretimi ile tohum denemeleri yapan Tekfen, kokulu Osmanlı çileğini ve İzmir’in Yamanlar domatesini canlandırmaya çalışıyor. 

Esin Mete, Toros Tarım olarak gübre üretiminde Türkiye’de yüzde 35 payla pazar lideri olduklarını belirterek, “Samsun, Mersin ve Ceyhan’da fabrikamız var. Tüm Türkiye’de 800 bayimiz hizmet veriyor” dedi. 

Antalya’da 25 dönümlük seralarında tohum ve fide denemelerini sürdürdüklerini kaydeden Mete, “Bize getirilen tohumları deniyoruz. Uygun olanlarıyla anlaşıp bunları piyasaya sürüyoruz. Adana 99 ve Osmaniyem adlı buğdaylarımız çok tuttu. Burada son olarak Osmanlı çileğini ve Yamanlar domatesini canlandırmaya çalışıyoruz” dedi.

 

 

 

http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
24.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Karadeniz kadınını düşündü 50 kiloluk gübre torbası 25’e indi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız