Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
  

Tarım Bakanı Mehdi Eker, ette ithalat kapısının açılmasının ardından son 9 ayda, kıymanın yüzde 26 ve kuşbaşı etin yüzde 22 ucuzladığını açıkladı.

Bakan Eker'e göre, 26 Nisan 2010 ile 23 Ocak 2011 arasında kıymanın fiyatı yüzde 26, kuşbaşı etin fiyatı ise yüzde 22 geriledi. Bakan Eker, "İthalat etkisini gösterdi. Kıyma ve kuşbaşı fiyatları önemli oranda geriledi." dedi. Bazı özel sektör firmalarının besicilikten çıkma kararını değerlendiren Eker, şirketlerin kâr nerede ise oraya gittiğini söyledi. Eker, bir firmanın besicilikten çıkacağına yönelik açıklama yapmadığına dair kendisine mektup gönderdiğini, bu firmanın kırmızı et üretiminden çekileceği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını anlattı. Et ve Balık Kurumu'na (EBK) piyasaya yüksek fiyattan mal sürmesi için baskı yapıldığını vurgulayan Bakan Eker, EBK ile anlaşma yapan üreticilerin ellerindeki malların daha yüksek fiyat teklif edilerek alınmak istendiğini kaydetti. Bakan Eker, 2011 yılında tarıma 6,1 milyar liralık destek vereceklerini, bu paranın 5,5 milyar liralık kısmını haziran ayına kadar ödeyeceklerini açıkladı. 530 milyon liralık ilk ödeme ise yarın yapılacak.

Tohumculuk hakkında bilgilendirme toplantısına katılan Eker, "Tohumda Türkiye dışa bağımlıymış gibi bir hava veriliyor." eleştirisinde bulundu. Türkiye'nin İsrail'den yaptığı tarımsal ürün ithalatının, toplam ithalatın yüzde 6'sı olduğunu vurgulayan Bakan Eker, Türkiye'nin 2009'da bu ülkeye 141 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç ettiğini ifade etti. İhracatın içerisinde tohum da bulunduğunun altını çizen Eker, İsrail'den 27 milyon dolarlık ithalat yapıldığını bildirdi.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı İlhami Özcan Aygun, tohumda İsrail efsanesinin yok edildiğini belirterek, bunun sektör ve Tarım Bakanlığı'nın ortak çalışması ile başarıldığını söyledi. May Tohum Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yormazoğlu da, "Firma olarak 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Diğer sektörler de tohumcular gibi çalışsaydı bugün yerli otomobil üretilip ihraç edilecek hale gelirdi." dedi.

 

 

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
24.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: 'Kıyma yüzde 26 ucuzladı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız