Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'ye yılda 40 bin tonun üzerinde kaçak çay girdiğini söyledi. Son yıllarda İran başta olmak üzere birçok ülkeden Türkiye'ye kaçak çay geldiğini belirten Erdoğan, bu durumun Türk çayının değerini azalttığına dikkat çekti.

Türk çayının en büyük sorunlarından birinin ülkeye kaçak yollardan sokulan çaylar olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu durumdan çay borsası olarak çok rahatsızlık duyuyoruz. Kaçak çayın önüne geçebilmek adına çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Ülkeye giren kaçak çay sirkülasyonu bu günkü şekliyle devam ederse önümüzdeki yıllarda çay üreticisi ve sanayici alın terinin karşılığını alamayacak duruma gelecek." dedi.

Kaçak çay sorununu gümrüklerden sorumlu olan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya da rapor ettiklerini de belirten Erdoğan, "İnşallah önümüzdeki yıllarda bu sorun adına önemli çalışmalar yapılacaktır. Son yıllarda İran'da Türk çayına benzeyen çay üretimi arttı. İran devletinin de ihracata destek vermesi üzerine üretilen 70-80 bin ton çayın en az yarısı Türkiye'ye geliyor. Yani ülkemize en az 40 bin ton kaçak çay giriyor. Bunun yanında başka yerlerden gelen kaçak çaylar da var. Bunun bu şekilde devam etmesi halinde her yıl üretimden 40 bin ton geriye gideceğimiz, pazardaki payımızın azalacağı, özel sektör ve ÇAYKUR'un ürününün elinde kalacağı anlamına gelir. Bu gelecek yıl ve ondan sonraki yıllarda çay sektörünün kaos yaşayacağı anlamına gelir." diye konuştu.

 

KAÇAK ÇAYLAR AT VE KATIR SIRTINDA ÜLKEYE SOKULUYOR

 

Erdoğan, çay kaçakçılığında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde özellikle Ağrı ve Van sınırlarında at ve katır sırtında taşımacılık yapıldığının belirlendiğini kaydederek, şunları söyledi: "Sadece Van'da kayıtlı 35 bin katır ve eşek var. Bunların resimleri çekilmiş, belgelenmiş. Kaçak çay ülkemize çoğunlukla bu şekilde giriyor. Bir de sınır kapılarında kişinin beraberinde getirebileceği çay, yarım kiloya kadar indirilmişti. Ancak uygulamada maalesef böyle olmuyor. Sınır kapılarında araçlarla yüzlerce kilo çay getirebiliyorlar. Bu da bir sektör haline geldi. Bir de sınır kapısında farklı beyanda bulunularak çay kaçakçılığı yapılıyor."

Türkiye'nin 2005 yılında 5 bin ton ihracat yaptığını, ithalatının ise 1500-2 bin ton civarında olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "2005 yılında yaş çay üretimi ise 1 milyon 200 bin ton civarındaydı. 2010 yılında ise yaş çay üretimimiz 1 milyon 300 bin tonun üzerine çıktı. Ancak ihracatımız bin tona indi. Resmi ithalatımız ise 10 bin tona çıktı. Bu, sektörde bir şeylerin iyi, doğru gitmediğini gösteriyor. Bunun çözümünü arıyoruz."

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
24.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye'de yılda 40 bin tonun üzerinde kaçak çay içiliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız