Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRK-TED) Başkanı Ali Özbuğday, Türk tohumculuğunun yurt dışında, yurt içinden daha saygın bir konumda ve itibarının daha yüksek olduğunu söyledi. Özbuğday, “Kendimizi ne dev aynasında ne de olduğumuzun gerisinde görmek isteriz. Ama kamuoyundaki görüntümüz yurt içinde maalesef hak ettiği yerde değil.” dedi. 

 

TÜRK-TED tarafından Antalya’da düzenlenen ‘Tohumculuk Çalıştayı’na katılan Dernek Başkanı Ali Özbuğday, Türkiye’nin tohumculukta dünyanın belli başlı ülkeleri arasına girdiğini kaydetti. Türk tohum firmalarının gelişim sürecini tamamladığını, teknolojik yönden ülke sınırlarını aşacak bir düzeye geldiğine işaret eden Özbuğday, “Dünya genelinde tohumculuk ticaretinin önümüzdeki 5 yıl içersinde 47 milyar dolara ulaşacağı bekleniyor. Ülkemiz tohumculuk sektörünü, firmalar arası teknoloji paylaşım temelinde, dünyada en önde gelen ülkeler seviyesine taşımak temel hedefimiz. Çünkü çalıştığımız ürün tohum. Tohum tarımın yazılımı.” diye konuştu. 

Üreticinin, daha az alanda, daha az su, daha az ilaç ve yakıt ile daha fazlasını yetiştirmek istediğini dile getiren Özbuğday, tüketicinin de daha fazla kalite, daha fazla lezzet istediğini belirtti. “Tüketici biberi, domatesi iki ay yerine yıl boyunca yemek istiyor. Daha fazla ekonomi istiyor. Sadece hasat sezonunda ucuz olsun istemiyor. Yıl boyunca ucuz ürün istiyor ve daha fazla çevreye saygı istiyor.” ifadelerini kullanan Özbuğday, tüketicide bu bilincin gittikçe arttığına dikkat çekti. 

 

Türk tohumculuğunun ulaştığı seviyeye de değinen TÜRK-TED Başkanı Özbuğday, sektörün ilk basamak olan ‘al-sat’ noktasını geçtiğini, artık teknoloji üretir bir düzeye ulaştığını aktarırken, “Sektör 1990-2000 yılına kadarki dönemde üretim hatlarını yurt dışından alıp belli bir lisans altında yurt içinde üretti ve sattı. Bu 2000 yılına kadar sürdü. Atık yerli tohum şirketlerinin birçoğu ıslah basamağına, yani yeni çeşit geliştirme basamağına ulaştı. Artık teknolojide yüzde 100 yurt dışına bağlı değiliz. Bazı firmalarımız bir basamak daha ileri giderek geliştirdiği çeşitleri yurt dışına ihraç eder düzeye ulaştı. Yurt dışına lisans satıyor. Bu durum Türkiye için gurur verici. Ancak dünyadaki rekabette daha iyi bir seviyede olmamız lazım. Teknolojiyle ıslahı birleştirerek satabiliyorsak, rekabetçi pozisyona ulaştık diyebiliriz.” bilgilerini verdi. 

 

‘SERTİFİKALI TOHUM KULLANIMINA DAHA FAZLA DESTEK VERİLMELİ’

TÜRK-TED Başkanı Ali Özbuğday, tarım sektöründe sertifikalı tohum kullanımının mutlaka desteklenmesi gerektiğini, var olan desteklerin de artırılmasını istedi. Sertifikalı tohum kullanılması konusunda bakanlığın verdiği desteği takdirle karşıladıklarını ama yeterli olmadığını ifade eden Özbuğday, şöyle devam etti: 

“Bugün Türk tohumculuğunun, ulaştığı seviye itibariyle üretim desteği artık son derece gereksiz. Bunun yerine teknoloji geliştirmeye destek verilmesi lazım. Dünyadaki tohum firmaları cirosunun yüzde 10’unu Ar-Ge’ye ayırıyor. Türkiye’deki firmaların ciroları düşük olduğu için Ar-Ge’ye yeterli kaynak ayıramıyor. Pek çok yerli firma teknolojiye kaynak ayırıyor ama çok az. İşte devletin buradaki açığı giderici tedbirler alması lazım. Devletin ve TÜBİTAK’ın Ar-Ge desteklerini arttırıcı yönde teşvikleri olması gerekir.” Özbuğday, yerli firmaların da birbirleriyle yatırım ortaklığına giderek güç kazanması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

 

BAKANIN MESAJINA TEPKİ VERMEYEN TOHUMCULARA SİTEM 

Toplantının açılışında Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in çalıştaya gönderdi mesaj da okundu. Sektör temsilcileri, bakanın mesajına sessiz kaldı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Metin Kayalıoğlu, konuşma sırası kendisine gelince bakanın mesajını alkışlamayan tohumculara sitem etti. Kayalıoğlu, “Sayın Bakanımızın mesajı okundu. Salonda çıt çıkmadı. Siyasi kimliğini beğenirsiniz beğenmezsiniz ama bu sizin bakanınız.” dedi. 

Sektöre destek vermeye mecbur olduklarının altını çizen Kayalıoğlu, bu bağlamda bir dizi çalışma yapıldığını söyledi. Tohumculuk sektörünün basında olumsuz şekilde yer aldığına işaret eden Kayalıoğlu, “Sektörün, kendini basına ve kamuoyuna tanıtması lazım. GDO, İsrail meselesi herkes tarafından konuşuluyor. Kamuoyu sizin ne yaptığınızı bilmesi lazım. Bu konuda üzerinize düşeni yerine getirmeniz gerekir.” diye konuştu.

 

 

 

 

http://haber.turk.net/

Ekleme Tarihi
24.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tohumcular: Yurt Dışında İtibarımız Daha Fazla




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız