Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
4 liralık balık ekmek, milyon dolarlık turist çekiyor 

Tarihi Eminönü'nde Osmanlı'dan bugüne kadar uzanan "balık ekmek" kültürü, turizm rehberlerinde, "Eşsiz manzara eşliğinde Taze Türk balığı" başlığıyla tanıtılıyor.

Tarihi yarımadanın en işlek mekanlarından olan Eminönü, turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Rusya başta olmak üzere, İngiltere, İtalya ve Portekiz'den Türkiye düzenlenen turlar içerisinde sunulan hizmetlerin başında Eminönü'ndeki balık ekmek keyfi geliyor. 

Türkiye'ye tur düzenleyen yabancı turizm şirketleri, Eminönü'ndeki balık keyfini, "Eşsiz manzara eşliğinde Taze Türk balığı" başlığıyla kataloglarda müşterilerine sunuyor.

Her yanı tarihi yapıtlarla sarılı olan Eminönü'nde, Osmanlı'daki aslına uygun işlemelerle süslenen teknelerden 4 TL'ye yapılan balık satışı, yüzlerce turisti İstanbul'a çekiyor. 

İstanbul Boğazı'na açılan Haliç'in sularında demirli bulunan balık ekmek tekneleri sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar hizmet veriyor.

Turistler, özellikle akşam saatlerinde balık ekmek yenilirken, ışıklarla donatılan tekknelerin ardından, kıyıya yakın uçan martıların süslediği gökyüzünü, Galata Kulesi'yle birlikte izleyebiliyor.

Seyrine doyulmayan bu manzara ucuza gelen ekmek arası balığın lezzetini arttırıyor. Balık ekmek satıcıları, özellikle Türkiye'ye yakın olan Doğu Avrupa ülkelerinden aynı turistlerin yıl içerisinde 2-3 kez sadece balık yemek için Türkiye'ye geldiğini söylüyor.

 

OSMANLI'DA BALIK KEYFİ TEKNE GEZİSİYLE YAPILIYORDU 

 

Tarihi Eminönü'ndeki balık ekmek sefası Osmanlı'ya kadar uzanıyor. 100 yılı aşkın süredir Haliç'in kıyılarında balık ekmek satışı sürüyor. Osmanlı'nın son döneminde oymalı teknelerle Haliç'e açılan balıkçılar, teknelerine aldıkları az sayıda müşteriye tuttukları balıkları anında kızartıp, satıyordu. Bugün ise tarihi yarımadayı gezerek yenilen balık ekmek yerine, kıyıya demir atmış olan teknelerden kıyıdaki masalara servis yapılıyor. Balık ekmek satıcısı personelin, Osmanlı kıyafetleri giyerek otantik bir hava estirmesi de turistlerin büyük ilgisini çekiyor.(İHA)

 

Ekleme Tarihi
25.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: 4 liralık balık ekmek, milyon dolarlık turist çekiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız