Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aydin Valiligi Il Tarim Müdürlügü tarafindan ilin en önemli ürünlerinden biri olan pamukta kirlenmemenin önüne geçmek için denetimlerin sürdürüldügü bildirildi.

Il Tarim Müdürlügü tarafindan yapilan açiklamada; kütlü pamuklarda kirlenmenin önlenmesi amaciyla; hasat dönemi boyunca arazi denetimleri yapildigi gibi pamuk alim satimi yapan ve pamuk isleyen kooperatifleri, çirçir-prese fabrikalarini ve tüccarlarin denetiminin sürdürüldügü belirtildi. 

Kütlü pamukta kirlenmenin önlenmesi amaciyla 2003/6189 sayili Bakanlar Kurulu Karari, 09 Ekim 2033 tarihinden bu yana çalismalarin sürdürüldügünü belirten Aydin Il tarim Müdürü Muhsin Temel, “Uzun ugras ve emek sonucunda yetistirilen pamugun kalitesini korumak için hasatta (toplama, depolama ve nakliye) gereken özen gösterilmedigi takdirde nihai üründe (dokuma ve kumas) ortaya çikan sorunlarin telafisi mümkün olmamaktadir. Kütlü pamuklarin toplanmasi, tasinmasi, muhafazasi ve depolanmasi esnasinda yüzde 100 pamuktan mamul bez ve boyanmamis veya beyaz ipliklerin kullanilmasi zorunludur. Bu islemler sirasinda, kirlenmeye neden olmayacak plastikten mamul kasa ve kovalar ile sepet, küfe, teneke ve benzeri malzemeler kullanilabilir. Jüt, kendir, keten gibi dogal elyaf, plastik (naylon, polipropilen) gibi sentetik elyaf içeren ve kirlenmeye neden olan malzemelerin kullanilmasi ve pamuklara karistirilmasi yasaktir. Sentetik ipten yapilmis halatlar ve bunlari baglamak için kullanilan ipler de kontaminasyona neden olmaktadir. Özellikle el ile hasadin yaygin oldugu yillarda toplama esnasinda kullanilan malzemelerden (propilen, jüt, naylon vb.) kaynaklanan yabanci maddeler Türk pamukçulugu için büyük tehditler olusturmustur. Son yillarda makineli hasadin yayginlasmasi ile insandan kaynaklanan kontaminasyonlarin giderek azalacagi, tehdit olmaktan çikacagi öngörülmektedir. Pamugun fiyati; rengi, uzunlugu, dayanikliligi ve en önemlisi kontaminasyon orani dikkate alinarak belirlenir. Pamukta kirlilik, fiyatlar üzerinde o kadar etkilidir ki, kirlilik kontrol önlemlerinin alinmasi halinde, pamugun degerinin yüzde 10–15 arasinda artacagi hesap edilmektedir” dedi. 

Türkiye’deki pamuk üretiminin yüzde 10’unu Aydin ilinin karsiladigini kaydeden Il Tarim Müdürü Muhsin Temel, “Üretiminin 10’nunu karsilayan Ilimiz kütlü pamugunda kirlenmenin önlenmesi amaciyla; pamuk üretim dönemi boyunca brosür dagitimi ve bilgilendirme çalismalarinin yani sira kurulan alt komisyonu ile hasat sonrasi süreçte de denetimlere büyük bir titizlikle devam edilecektir” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

 

http://www.haberoku.net/

Ekleme Tarihi
25.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Pamukta Kırlıgı Önlemek Içın Çalısmalar Sürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız