Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ANKARA - Ankara Un Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Cavcav, bir ton buğdayın 420 dolara ithal edilirken, 370 dolara Afrika teslim un satan firmaların bulunduğunu belirterek, ''Bunun altında telaffuz etmek istemediğim bazı kötü işlerin yattığı kanaatindeyim. Devletin bu gibi satışları iyi incelemesi lazım'' dedi.

Türkiye'nin son yıllarda Libya, Irak ve Afrika ülkelerine başta olmak üzere yıllık 3 milyon ton civarında un ihracatı yaptığını ifade eden Cavcav, şunları kaydetti:

''Burada büyük rekabet var. Bir ton buğdayın Türkiye'ye ithali 420 dolar civarında. 10 dolar liman masrafları var, 430 dolar. Bunu limanlardan fabrikaya getirmek en aşağı 20-25 dolar, eder 450 dolar. Bugün özellikle Trakya'da bulunan büyük firmaların bazıları 370 dolara Afrika teslim un satıyorlar. Buğdayın 430 dolar olduğu bir devirde buğdayın mamul hale getirildikten sonra un olarak 370 dolara satılmasını aklım almıyor. Bunun 40-50 dolarını da navlun kabul edecek olursanız, 320 dolar. Bunun altında telafuz etmek istemediğim bazı kötü işlerin yattığı kanaatindeyim. Açıkça konuşmak gerekirse bugün 1430 kilo buğdaydan 1 ton un çıkar. 430 kilosu kepektir, tali maddelerdir, firedir. Bunu da hesaba kattığınızda ihraç edilen unun fiyatının 600-650 dolarlara çıkması gerekirken, bunun yarı fiyatına satılması düşündürücü. Devletin bu gibi satışları iyi incelemesi lazım.''

 

Küçük işletmeler sektöre zarar veriyor

 

Türkiye'de özellikle son yıllarda neredeyse her ilde, her kazada un sanayi oluşturulduğunu belirten Cavcav, çoğu aile şirketi şeklinde çalışan bu firmaların, büyük firmalara çok büyük zararlar verdiğini ifade etti. Fabrikada bir çuval unu 53-54 liraya mal ettiklerini ifade eden Cavcav, buna karşılık bir çuval unun piyasadaki satış fiyatının 45-48 lira arasında değiştiğini söyledi. Kendi fabrikasında çalışan 300 personel bulunduğunu, bunların her birinin, maaşları, sigortaları, vergiler ve sosyal haklarıyla birlikte şirkete maliyetinin ortalama 1.900 lirayı bulduğunu anlatan Cavcav, üretim kapasiteleri düşük ve çalışanları aile üyeleri olan küçük işletmelerin, büyük fabrikaların rekabet güçlerine zarar verdiğini kaydetti. Cavcav, ''Küçük tesislerin büyük firmalara zararlarını rakamlarla ifade etmek mümkün değil'' diye konuştu.

 

Küçük işletmeler sektöre zarar veriyor

 

Türkiye’de özellikle son yıllarda neredeyse her ilde, her kazada un sanayi oluşturulduğunu belirten Cavcav, çoğu aile şirketi şeklinde çalışan bu firmaların, büyük firmalara çok büyük zararlar verdiğini ifade etti. Fabrikada bir çuval unu 53-54 liraya mal ettiklerini ifade eden Cavcav, buna karşılık bir çuval unun piyasadaki satış fiyatının 45-48 lira arasında değiştiğini söyledi.

 

 

 

http://www.kobiden.com/

Ekleme Tarihi
26.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Cavcav: Ucuz un ihracatı incelenmeli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız