Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Örtüaltı karpuz üretiminin önemli merkezlerinden birisi olan Adana'da karpuz fidelerinin toprakla buluşmaya başladığı bildirildi.

Yumurtalık İlçe Tarım Müdürü Cihangir Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan ve en erkenci turfanda karpuzun yetiştirildiği Adana'da üreticilerin ekime başladığını söyledi.

Çay, geçen yıl yörede başta karpuz olmak üzere ekimi yapılan bir çok meyvenin üreticisine para kazandırmasının ardından, bu yıl karpuz ekim alanlarında gözle görülür bir artış olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Yörede geçen yıl yaklaşık 80 bin dekar alanda karpuz ekili iken bu yıl karpuz ekim alanlarının yüzde 50 oranında artarak 120 bin dekara çıkabileceğini belirten Çay, ''Bu yıl yaşanacak bir başka gelişme ekilen karpuzların tamamının kabak aşılı karpuz olması. Hastalıklara dayanıklı, veriminin yüksek, maliyetlerinin daha düşük olması ve daha az emek gerektirmesi nedeniyle kabak aşılı karpuz bu yıl çiftçinin gözdesi. Ekim işlemleri başlamış durumda. Önümüzdeki ay sonuna kadar ekim işlemleri devam edecek'' dedi.

Karpuz üretimini etkileyecek en önemli etkenin iklim koşulları olduğunu kaydeden Çay, ''Bu yıl havalar yeterince soğumadı. Havalar soğuyup ılımaya geçseydi çok daha iyi olacaktı ama bu gerçekleşmedi. Ayrıca gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok fazla. Mart ya da Nisan aylarında meydana gelebilecek bir don olayı veya dolu yağışı üreticiyi sıkıntıya sokabilir'' diye konuştu.

Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan da, Türkiye'de üretilen yaklaşık 4 milyon ton karpuzun yaklaşık 2 milyon tonunun Adana ve Ceyhan yöresinde yetiştirildiğini ifade etti. Tezcan, geçen yıl karpuzun dekarının 1,5-2,5 bin lira arasında değişen fiyatlardan satılmasının ardından bu yıl yörede ekim alanlarının artacağını vurguladı.

Küçük Yumurtalık Köyü'nde 30 dekar alanda karpuz üretimi yapan çiftçi Ali Kurtulgan da, ekim alanlarının bu yıl çok fazla arttığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Hasat tarihini erkene çekebilirsek iyi para kazanacağımızı umut ediyorum. Ekim işlemlerini tamamladım. Çift naylon kullanıyorum. Bu hasadı erkene çekebilmemiz için önemli bir unsur. Maliyetler dekara 1000-1200 lira arasında değişiyor. Çekirdekten fide üreten kimse yok, herkes kabak aşılı karpuzu tercih ediyor. Yani karpuz bu yıl da kabak tadı taşıyacak.''

 

 

 

 

http://www.netteyim.net/

 

Ekleme Tarihi
26.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çukurova'da karpuz ekimine başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız