Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Cevizde marka oldu ABD 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez'in cevizdeki başarısı ABD'nin dikkatini çekti.

 Kahramanmaraş'ta ceviz ağaçları arasında geçen çocukluk ve gençlik döneminin ardından akademisyen olan Mehmet Sütyemez, Türkiye'yi ceviz üretimi ve ticaretinde dünyada söz sahibi yapacak çeşitler geliştirdi. 

     Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 yıldan bu yana ceviz yetiştiriciliği alanında bilimsel çalışmalar yaptığını, çalışmaları sonucunda Türkiye'de 19 yıl aradan sonra 3 ceviz çeşidinin tescilinin gerçekleştiğini söyledi. 

     ''Türkiye'de ceviz çeşidi tescili en son olarak 19 yıl önce Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yapılmıştı. Bu çalışmanın üzerinden yıllar geçtikten sonra Türkiye'de yeni ceviz çeşitleri geliştirdik ve tescil ettirdik'' diyen Sütyemez, çalışmaları sayesinde KSÜ'nün Türkiye'de ceviz çeşidi tescili yaptıran tek üniversite olduğunu belirtti. 

     Çocukluğunun ve gençliğinin Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesi Düzbağ beldesinde ceviz ağaçları arasında geçtiğini, ailesinin de ceviz üreticisi olduğunu kaydeden Sütyemez, akademisyen olduktan sonra da ''yabancısı olmadığı'' ceviz üzerine araştırmalar yaptığını ifade etti. Çiftçilerin kendisinden ''cevizci hoca'', ''cevizin babası'' olarak söz ettiklerini kaydeden Sütyemez, ''Çalışmalarımın takdir edilmesi beni mutlu ediyor, yeni çalışmalarımda benim için motivasyon kaynağı oluyor'' diye konuştu. 

     

     ''GELİŞTİRDİĞİ ÇEŞİDE ADINI VERDİ''

     

     Sütyemez, KSÜ Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Merkezi'nde (SEKAMER) yaptığı çalışmalarla geliştirdiği ve ''Türkiye'nin yeni ceviz yıldızları'' olarak tanıttığı ceviz türlerinden birine ''Sütyemez 1'' diğerine ''Maraş 18'' adını verdi. 

     Yeni çeşitlerin kaliteli ve verimli olması nedeniyle çiftçilerin ilgisini çektiğini ifade eden Sütyemez, şunları anlattı: 

     ''Geliştiriğimiz 2 ceviz çeşidi üzerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili kurumu tarafından 3 yıl boyunca gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapıldı. Bütün bu çalışmalar sonucunda, bu iki ceviz çeşidinin tescil edilmesine karar verildi. Buna paralel olarak da söz konusu ceviz çeşitleri Türk ve Dünya ceviz üreticilerine sunulmak üzere bakanlığın Milli Çeşit Listesi'ne alındı. 

     Islah ve tescil aşamaları tamamlanan söz konusu ceviz çeşitleri kalite, verim ve irilik bakımından Türkiye ve dünyada yetiştirilen standart ceviz çeşitlerinden çok daha üstün özellikleri ile dikkati çekiyor. Biz bu çeşitlerin Türkiye'yi ceviz üretimi ve ticaretinde dünyada söz sahibi yapacağına inanıyoruz. Bu çeşitlerle dünyanın her yerinde herkesin ürettiği cevizle rekabet edebiliriz.'' 

     

     AMERİKALI BİLİM ADAMLARININ DİKKATİNİ ÇEKTİ

     

     Çalışmalarının ceviz üretimiyle çok ilgilenen ABD'li bilim adamlarının da dikkatini çektiğini kaydeden Sütyemez, Kaliforniya Üniversitesi'nin kendisine işbirliği teklif ettiğini belirtti. 

     Teklifi kabul ettiğini ve 20 yıl süreli bir işbirliği protokolü imzaladıklarını kaydeden Sütyemez, ''Sekiz sayfalık protokol kapsamında yabancı meslektaşlarımla ortak çalışmalar yürüteceğiz. Bu çalışmalarımla ülkemde ceviz üreticiliğinin gelişmesine önemli katkılarda bulunabileceğime inanıyorum'' diye konuştu. 

     Çeşit geliştirmekle kalmayıp SEKAMER'de fidan üretimi de yaptıklarını bildiren Sütyemez, açıklamasını şöyle tamamladı: 

     ''Çeşit geliştirmek önemli ama üretimin bu çeşitlerle yapılması da büyük önem taşıyor. Çiftçilerin fidanlarımıza gösterdiği ilgi bu bakımdan bizi çok mutlu etti. Ürettiğimiz ceviz fidanlarıyla talebi karşılayamadık, talebin büyük bölümünü önümüzdeki yıla erteledik. 

     Geliştirdiğimiz çeşitlerin ve ürettiğimiz fidanların arkasında KSÜ var, biz varız. Yani 'Maraş 18' ve 'Sütyemez 1'' çeşitlerinin güvencesi biziz. Islah ettiğimiz bu yeni ceviz çeşitleri ile ilgili olarak çeşit ve tescil ile ilgili tüm haklar KSÜ Ziraat Fakültesi'nindir. Bu yüzden bu isimler adı altında KSÜ Ziraat Fakültesi bilgisi ve kontrolü dışında üretilip satılacak olan hiçbir bitki (ceviz) materyalinden KSÜ Ziraat Fakültesi sorumlu değildir. Bundan dolayı ceviz bahçesi kuracak üreticilerimiz uyanık olmalılar.'' 

 

 

 

 

http://www.patronlardunyasi.com/

Ekleme Tarihi
27.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Cevizde marka oldu ABD'den bilim adamları geldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız