Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ERZURUM(GHA) – Bir zamanlar sadece söylentiden ibaret olan ‘Organik Tarım’, Erzurumlu üreticilere 13 milyon lira kazandıracak.

Organik tarımsal üretim yapan çiftçilere dekar başına 25 lira ödeyeceğini taahhüt eden hükümet, Erzurum’daki 2 bin 500 hak sahibine toplam 13 milyon liralık organik tarım desteği sağlayacak. 

 

ORGANİK TARIM DESTEĞİ 

 

Erzurum Organik Tahıl Üreticileri Birliği Kontrolörü Ziraat Mühendisi Aytaç Sağlam, 2009 yılında organik tarım yapmaya başlayan üreticilerin, 2011 yılında organik tarım desteği almaya hak kazandıklarını bildirdi. Erzurum’da organik tarıma geçiş yapan 2 bin 500 çiftçi için hükümetin toplam 13 milyon lira destek ödemesi yapacağına dikkati çeken Sağlam, destek alacak olan çiftçilerin, 10 Şubat tarihine kadar 2011 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgelerini getirmeleri çağrısında bulundu. 

 

DESTEKTEN YARARLANMA ŞARTLARI 

 

Aytaç Sağlam, “Çiftçilere ödeme yapılabilmesi için, çiftçilik faaliyetinin devam ettiğinin belgelenmesi gerekiyor. Bunun yolu da, Çiftçi Kayıt Sistemi’nden geçiyor. Organik tarım yapan üreticilerin, 2011 ÇKS belgesiyle birlikte 10 Şubat tarihine kadar birliğimize başvuruda bulunmaları gerekiyor.” diye konuştu. 

 

Organik tarım için başvuruda bulunan çiftçilerin kontrol çalışmalarının tamamlandığını, kontrolleri yapılan çiftçilerin, 2011 üretim sezonu içerisinde ekim alanlarının belirlenerek bağlı bulundukları il ya da ilçe tarım müdürlüklerine başvurmalarını isteyen Sağlam, “Çiftçilerin, ÇKS kayıtlarını güncelledikten ve ekim alanlarını belirledikten sonra alacakları belgeyi 20 Şubat 2011 günü mesai bitimine kadar bize ulaştırmaları gerekiyor. Bu işlemlerin yapılmasına ise, 31 Ocak 2011’de başlanacak.” dedi. 

 

ORGANİK TARIM BİRKAÇ YIL ÖNCESİNE KADAR SÖYLENTİYDİ… 

 

Öte yandan Erzurum’da organik tarımsal üretimin, bundan birkaç yıl öncesine kadar sadece söylenti ve temenniden ibaret olduğuna dikkati çeken Ziraat Mühendisi Aytaç Sağlam, sektörün Erzurumlu üreticilere geri dönüşümünün, bugün trilyonlarla ifade edilmeye başlandığını dile getirdi. Erzurum’un, tarımsal üretim yapılan topraklarının, organik tarıma zaten elverişli olduğunu dile getiren Sağlam, “Erzurum’da 2 bin 500 çiftçinin organik tarımsal üretim yapıyor olması, gelecek adına gerçekten umut verici. Çünkü organik tarım ürünlerinin hem pazar payı geniş, hem de katma değeri yüksek. Organik tarım yapan bir çiftçi, normal tarımsal üretime oranla çok daha kısa sürede, çok daha fazla kazanç elde edebilme imkanına sahip. Bununla birlikte hükümetin vermiş olduğu organik tarım destekleri de hesaba katılırsa, bu sektöre mutlaka eğilmek gerekliliği ortaya çıkar.” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

KAYNAK : http://www.erzurumgazetesi.com.tr/default.asp?page=haber&id=49884

Ekleme Tarihi
27.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Organik tarımda yeni süreç




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız