Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yumurta satarak ticarete başladı, şimdi en modern seralardan birine sahip 

Bir zamanlar tarlasında atla çift sürerek tarımla uğraşan ve yumurta satarak ticaret başlayan işadamı Halil Pekdemir, Türkiye'nin en büyük seralarından birisini kurdu.

Denizli'nin Akköy ilçesi Gölemezli beldesinde 162 bin metrekarelik alana 8 milyon 400 bin lira yatırım yaparak, 64 bin metrekarelik "Halil Pekdemir Çiftliği" adını serayı faaliyete geçirdi. Yarısı üretimde olan sera 2011 yılında tamamlandığında 120 bin metrekareye, yatırım miktarı da 13 milyon 500 bin liraya çıkacak. Sera, 2,5 kilometre uzaklıktan gelen jeotermal suyla ısınıyor. Son teknolojinin kullanıldığı serada bir danışman, üç ziraat mühendisi ve 67 işçi çalışıyor. Mahsullerde herhangi bir hormon kullanılmadığı gibi domatesler de doğal yöntem olan bambus arılarıyla dölleniyor.

 Bir çiftçi ailesinin çocuğu olduğunu anlatan Pekdemir, 22 yaşına kadar Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Alaattin beldesinde, alışılmış tarım yöntemleriyle çalışarak ürün yetiştirmeye çalıştığını söylüyor: "Tarlada her türlü çalışmanın içinde bulundum. Atlarla, traktörlerle çift sürdüm, tütün yetiştirip soğan diktim. Pamuk dışında her işte çalıştım. Harman da dövdük, ekin de yolduk." 

Ticarete 1979 yılında marketçilikle başladıklarını belirten Halil Pekdemir, akaryakıt istasyonları ve çeşitli işyerleri açtıklarını söylüyor. Denizli İl Genel Meclisi Başkanlığı'nı da yürüten Pekdemir, market sektöründe söz sahibi olduktan yıllar sonra serayla tekrar tarıma girmesini ise gençlik yıllarında bu işi yapıp sevmesine bağlıyor: "Her sabah saat 07.00'de seraya gelip bir saat gezdikten sonra diğer işlerime bakarım." Pekdemir, Denizli'nin yakın bir gelecekte tekstil, mermer ve Pamukkale'nin etkisiyle turizmden sonra sera yatırımlarıyla tarımda da söz sahibi olacağına inanıyor. Sera sektörüne girmeyi 2000 yıllarından bu yana hayal ettiğini belirten Pekdemir, "2002 ve 2003 yıllarında arazisini temin ettik. Diğer faaliyetleri de aksatmadan uygun bir ortamın oluşmasını bekledik. 2007'den bu yana seralarla ilgili olarak kuruculardan tutun işletmecilere kadar, Denizli ve diğer illerde araştırmalar yaptık; Hollanda'ya bile gittik. 2009 yılında karar aldık ve 2010 başında kurmaya başladık. Ağustos sonlarında da bitirerek üretime geçtik." diyor. 

Serada idari binalarının yanısıra ve paketleme tesisi bulunduğunu aktaran Halil Pekdemir, çok nazik bir iş olduğunu, 140 bin domates fidesine bebek gibi bakıldığını söylüyor. Şimdilik 64 bin metrekarelik alanda üretim yaptıkları bilgisini veren Pekdemir, "Yatırım çalışmaları devam ediyor. Sera tamamlandığında alanı 120 bin metrekareye, yatırım miktarı da 13 milyon 500 bin liraya çıkacak. Ürünümüzü en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz, bu konuda hiçbir kısıntıya gitmiyoruz. Marketlerime satıyoruz, arta kalan kısmını da yurtiçi ve yurtdışına pazarlıyoruz. Seranın her bin metrekaresinden 35 ton domates üretmeye çalışıyoruz. Toplamda yıllık 2 bin ton domates ve 3 milyon lira ciro hedefliyoruz." şeklinde konuşuyor. 

Denizlili sanayicilerin ihracat tecrübesi olduğu için sektörüne girmeleri halinde bu tarım ürünlerinin ihracatının ve üretimin çok hızlı artacağını söyleyen Halil Pekdemir, şunları kaydediyor: "Dünyada nüfus arttıkça gıda ihtiyacı da artıyor. Biz de buna öncü olmak için yatırım yaptık. İlimizde şu an 400 dönümün üzerinde sera var ve hızla artıyor. Jeotermal veya başka ısıtmayla 4 bin dönüme varan tesisler kurulabilir."

 

Bir aile şirketi olan Pekdemir Çiftliği markasıyla tanınan marketler zincirinin, Denizli ve Aydın illeriyle ilçelerinde 39 mağazası bulunuyor.

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
27.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yumurta satarak ticarete başladı, şimdi en modern seralardan birine sahip




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız