Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ATO ve Türközen’den ‘zeytin’ açıklaması 

ATO ve Türközen’den ‘zeytin’ açıklaması 

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde zeytin alanları yasalarla ele geçiremediği maden lobisinin, zeytinin arkasından dolandığı iddia edilerek, yasanın delinmeye çalışıldığı belirtiliyor.

Zeytin alanlarını madencilik faaliyetine açmak için Maden Yasası’na hüküm ekletemeyen çevrelerin, söz konusu istemlerini, yönetmelik yoluyla gerçekleştirmeyi planladıkları kaydedilirken, Zeytincilik Yasası’nda yer alan “Zeytin alanlarının 3 kilometre yakınında zeytinyağı işliği dışında hiçbir endüstriyel tesis kurulamaz” yönündeki hükmü yıkmak istediği ileri sürülen lobinin, şimdi de yönetmelik değişikliğine gitmeye hazırlandığı ve Zeytincilik Yasası’nın koruyucu hükümleri bu yolla çiğnenmek istendiği iddia ediliyor.

Tüm bu iddiaların yoğunluğunda, yönetmeliğin yasadan üstün kabul edilmesi için uğraş veren siyasi iradenin, anayasa suçu işlediği savunulurken; yönetmeliklerin yasanın üzerinde olamayacağı, yasayı ikinci planda bırakamayacağı vurgulanıyor. Yönetmelikle yapılmak istenenin, son süreçte, zeytin alanlarının endüstriyel işletmeciliğe açılması için sürdürülen girişimlerin yeni bir halkası olduğuna dikkat çekiliyor. 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik’te değişiklik hazırlığında olması ise, zeytin üreticileri tarafından tepkiyle karşılanıyor. Değişiklikle zeytin alanlarında, elektrik üretim tesisi, madencilik, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik girişimle yapılmasına olanak tanınmak istendiği belirtiliyor.

 

“YASANIN ARKASINDAN DOLANIYORLAR”

Söz konusu yönetmelik değişikliğine sert tepki gösteren Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen,"Çevreyi hiçe sayan maden lobisi ve destekçileri yönetmelikleri öne sürüp, yasanın arkasından dolanıyorlar. Ne yapsak ta doğanın altını üstüne getirsek, diye sürekli uğraşıyorlar. Bu tür girişimler turizme darbe vurur. Oturup önce kazanımlarla kaybedilenler arasındaki hesaplamayı yapsınlar" dedi. 

Ayvalık zeytinlerini coğrafi işaretle taçlandıran ve bu ürünü her yıl düzenlenen Zeytin Hasat Şenlikleriyle iç piyasaya tanıtan Ayvalık Ticaret Odası (ATO), 6.şenliği ‘Zeytin altından değerlidir’ temasıyla gerçekleştirdiklerini hatırlatan ATO Başkanı Rahmi Gençer ise, yönetmelikle ilgili olarak, “Biz zeytinciler, ‘Zeytin altından değerlidir’ temalı hasat şenliğinde bu konuda sesimizi yeterince duyurduk” diye konuştu.

Zeytincilik Yasası, zeytin alanlarını ve zeytinlikleri koruyan bir yasa olduğunu vurgulayan Gençer, “Bölgemiz insanlarının geliri zeytindir. Madenlerini ülkemizin doğru yerlerinde arasınlar. Burası binlerce yıldır zeytincilikle geçinen insanların yurdu. Yöremizde daha binlerce yıl sürecek bir hayat var. Turizmle zeytin iç içedir ama madenle zeytin yan yana bile gelemez. Bu bölgede madenciliğin işi yok. Türkiye de 400 bin ailenin geçimini sağladığı zeytinin lobisi çok güçlü. Zeytinciler bu konularda birlik beraberlik sağlayabiliyorlar. Mecliste iki kez Zeytin Yasası’nın değiştirilmesi için teklif verilmesine karşın sonunda yine sağduyu kazandı” ifadelerini kullandı.

Kanunların yönetmelikle delinemeyeceğini savunan Gençer, dünyadaki demokratik ülkelerde yasaların üzerine çıkılmadığını anımsattı. 

 

Ekleme Tarihi
28.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ATO ve Türközen’den ‘zeytin’ açıklaması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız