Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü'nce Türkiye'yi tohum üretiminde dışa bağımlılıktan kurtarmak amacıyla domates ve Mısır tohumları genetik olarak ıslah edildi. 

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Okumuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır ve domates üretiminde daha fazla ve kaliteli ürün sağlamak amacıyla genetik olarak ıslah edilmiş tohum geliştirdiklerini söyledi. 

Türkiye'nin önemli tarım ülkelerinden biri olduğuna işaret eden Okumuş, tohumda dışa bağımlı olan Türkiye'nin hibrit tohum üretiminde gelişmesi gerektiğini vurguladı. 

'Ülkemizde ithal tohumlar hala etkisini sürdürmekte. Ancak, son yıllarda uygulanan biyoteknolojik yöntemlerle tohum ıslahında hızlı güvenilir ve kaliteli üretim hızla artmaktadır' diyen Okumuş, yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: 

'Üniversite olarak domates ve Mısır tohumu konusunda 3 yıllık süren bir çalışma yaparak bu tohumları genetik olarak ıslah ettik. Karadeniz Bölgesi'nde dönüm başına 500-600 kilo Mısır verimi veren At dişi cinsi Mısır türü üzerinde çalıştık. Genetik olarak ıslah edilerek bu tür dönüm başına 1500 kilogram ürün verimine çıktı. Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü olarak bu alanda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız, hem ithalatın önüne geçebilmek hem de yerli tohumlardan yüksek verimli hibrit tohumu üretmek.' 

Türkiye'nin yıllık Mısır üretiminin yaklaşık 4 milyon ton olduğunu belirten Okumuş, hibrit olarak genetiği ıslah edilmiş tohumlarla Türkiye'nin Mısır üretiminin önemli ölçüde artacağına dikkat çekti. 

Okumuş, OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü olarak özellikle hibrit tohum üretimi için anaç geliştirme, hastalıklara dayanıklı ürün geliştirme konusunda çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. 

Tarım sektöründe hızla ilerleme kaydeden tohumculuk sektörünün yakın gelecekte hibrit tohum ihraç edecek duruma gelmesi gerektiğini ifade eden Okumuş, bunun için çalıştıklarını kaydetti. 

 

 

 

http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
28.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Omü'de Domates ve Mısır Tohumları Genetik Olarak Islah Edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız