Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Türk şirketleri, otomotiv ve inşaatın ardından tarımda da dünyada etkinliğini artırıyor. Alara Tarım'ın kurucusu Yavuz Taner, şirketi dünyanın en büyük incir ihracatçısı haline getirdi.

 
Alara, kiraz ihracatında ise Avrupa'nın en büyüğü. Taner, kurduğu Alara Fidan Üretim ve Pazarlama şirketiyle de, pazar taleplerine göre yeni çeşit meyveler yetiştiriyor. Küresel krizde yatırım yapmayı tercih eden başarılı işadamı, 'krizi fırsata' çevirmiş: "Çok büyük yatırımlar yaptık. Salihli'de modern fidanlarla oluşturduğumuz, dev meyve bahçesi bunlardan biri. Çünkü yatırım için en iyi dönem bu dönem. Maliyetler çok düşük. Bu bahçeler 2013 yılından sonra ürün vermeye başlayacak. Kriz bittiğinde, bizim bahçelerimiz de meyve vermiş olacak, ihracat zirve yapacak."
 
ABD'de gıda mühendisliği okuyan Yavuz Taner, 1984'te Alara Tarım'ı kurup Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine kiraz ve incir ihraç etmeye başladı. Şimdi, Türkiye'de 15 bin ton incir ihracatının yaklaşık yüzde 20'sini Alara gerçekleştiriyor. Şirket, 10 yıl gibi kısa sürede dünyanın en büyük incir ihracatçısı konumuna yükseldi. Bunun yanı sıra kiraz üretimi ve ihracatı ile Avrupa'nın en büyüğü oldu. Olumsuz hava şartlarına rağmen, 2010 yılında dünyaya 65 bin ton kiraz ihraç ederek bir rekora imza atan Türkiye'nin bu ihracatının yüzde 15'ine yakını Alara Tarım'ın. Dünya şampiyonu haline getirdiği Alara Tarım şirketini oğlu Kerim Taner'e teslim eden başarılı işadamı, Alara Fidan Üretim Pazarlama şirketini kurarak fidan üretimine girdi. Yerli ağaçlarla yapılan üretimin düşük kaliteli ve yüksek maliyetli olduğunu gören Taner, dünyada kullanılan verimli ağaçları Türkiye'ye getirdi. Üreticiyi bodur ağaçlarla tanıştıran Taner, modern bahçeler, modern sulama teknikleri ve hasat yöntemleri kurdurarak üretimin kalitesini üst seviyeye çıkardı. Rio'da kurduğu şirketle kiraz üretiminde Arjantin birinciliğini elde etti. Alara Fidan, kayısı, nektarin, Japon erik, nar, kiraz ve elma gibi meyvelerden oluşan yıllık 10 bin tonun üzerinde meyve ihracatı yapmayı hedefliyor. Tarsus, Adana-Ceyhan, İzmir bölgesi, Çanakkale, Manisa ve Bursa'da yaklaşık 4 bin dekar arazi üzerinde yeni, sert çekirdekli meyve çeşitlerinin üretimini yapan şirket, 2 bin 500 dönüm büyüklüğünde, Avrupa'nın en büyük entegre meyve bahçesini ise geçen sene Salihli'de kurdu.
 
Türkiye'de 16 milyon ton meyve üretimi yapıldığını ve bunun yüzde 8'inin ihraç edildiğini belirten Taner, meyve çeşitlerinin dış pazar taleplerine göre modernize edilmesi halinde ihracatın katlanacağı inancında. Şimdilerde, G.Afrika ile farklı bir ticaret geliştirdiklerinin altını çizen Taner, şu bilgileri verdi: "Renkli çekirdeksiz üzüm çeşitleri, Japon erikleri ve nektarin çeşitlerini kışın Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerine gönderiyoruz. Güney Afrika ile geliştirilen müşterek proje çerçevesinde, kış döneminde tedarikçi olan Güney Afrika'nın yerine yaz aylarında Türkiye tedarikçi görevini üstlenebilecek."
 
zaman.com.tr

Ekleme Tarihi
30.01.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Krizde dev bahçeler kurduk, iki yıl sonra meyvesini yiyeceğiz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız