Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Dünyanın en büyük fuarlarına ev sahipliği yapan Almanya, fuara katılımcı işadamlarını bile vize kuyruklarında bekletiyor.

Köln'deki çikolata fuarına gelirken vize konusunda sıkıntı yaşayan Türk işadamları çözümü etkinliği İstanbul'a taşımakta buldu. İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete, "Önümüzdeki yıldan itibaren Uluslararası Çikolata ve Şekerleme Fuarı'nı İstanbul'da düzenlemek istiyoruz. Katılımcı firmalar ve müşterilerimiz de bizi destekliyor." açıklamasını yaptı.

Almanya, fuarcılığın beşiği olarak kabul edilirken katılımcı ve müşterilere vize vermekteki isteksizliği fuarların geleceğini riske atıyor. Artık vize beklemekten sabrı tükenen Türk işadamları, fuara gitmek için vize kuyruğunda beklemektense İstanbul'da fuar düzenlemeyi planlıyor. Almanya'nın Türk firmalarına çıkardığı vize poblemlerinin kendilerini artık bezdirdiğini vurgulayan İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Başkanı Zekeriya Mete, fuarı önümüzdeki yıldan itibaren İstanbul'a taşımak istediklerini belirtti. Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük çikolata ve şekerleme fuarı Uluslararası Çikolata ve Şekerleme Fuarı'nda (ISM) Türkiye'nin 'partner' ülke olmasına rağmen, başta işadamları olmak üzere katılımcı ve müşteriler fuara gelmekte ciddi sıkıntılar yaşadı. İstenmedikleri yerde bulunmayı reddettiklerini aktaran Mete, "Sayın Bakanımız, bize destek verdi, tüm sivil toplum kuruluşları ve işadamları el ele vererek önümüzdeki yıl fuarı İstanbul'da uluslararası düzeyde düzenlemek istiyoruz. Katılımcı firmalar ve müşterilerimiz de bizi destekliyor." dedi.

İstanbul'da düzenlenecek çikolata fuarı için yer bulmanın sıkıntı olmayacağını kaydeden Birlik Başkanı, yine de İstanbul'un daha büyük fuar merkezlerine ihtiyaç duyduğunun da altını çizdi. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) projeye destek verdiğini bildiren Mete, yaklaşık 3 aydır çalışmalar yaptıklarını duyurdu. Türkiye'nin 1999'da 250 milyon dolar olan çikolata ve şekerleme ihracatı, bugün 2 milyar dolar seviyelerinde. Bunun 200 milyon dolarlık kısmı AB'ye ihraç ediliyor. Türkiye'nin artan emtia fiyatları nedeniyle Avrupa ve diğer ülkelere göre hammaddeyi yüzde 20 daha pahalı aldığına işaret eden Mete, Türkiye'nin helal gıda ve coğrafi avantaj anlamında ise diğer ülkelere göre büyük avantajı olduğunu söyledi.

 

'VİZE SORUNU TARİFE DIŞı ENGELDİR'

 

Fuarın açılışında konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sözlerine 'tatlı yiyelim tatlı konuşalım' diye başlayarak vize uygulamasını insan haklarına aykırı bulduğunu ve karşı olduğunu söyledi. Alman yetkililere seslenen Bakan, "2 gün önce İhracatçı Birliğimiz bu fuara katılımı iptal edecekti. Mallar serbest dolaşırken işadamları rahat dolaşamıyor. Vize konusundaki uygulama Alman fuarlarına katılım konusunda caydırıcı bir engel oluşturmaktadır. Böyle giderse Almanya'da düzenlenecek fuarlara katılacak tek bir Türk işadamı bulamayacaklar." diye konuştu.

 

Fuardan notlar

 

63 Türk şirketinden Elite, Kervan, Gülsan Gıda, Durukan Gıda, Eti, Evliya firmaları katılım gerçekleştirirken Ülker Biscolata markası ile fuarda yer aldı.

Fuara partner ülke olarak katılan 'Türkiye Elma Şekeri' konsept ile tanıtım yapıyor.

Şekerlemenin en büyüklerinden Alman Haribo fuarda Türkiye standında yer alıyor.

Fuar sırasında İSO Başkanı Tanıl Küçük'e ait Elit markasının stadını gezen Bakan Çağlayan, Tanıl Küçük'e 'Firman büyüdükçe pintileştin' diyerek konuklara çikolata ikram etti.

Türk firmaları, gramajını düşürerek Avrupa standardına getirdikleri yumuşak şekerin ilk örneklerini bu fuarda sergiledi.

Özel bir teknoloji gerektiren süt ve tereyağ karışımı ile elde edilen yeni ürün Eclairs Taffe, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Geçtiğimiz yıl 40 bin kişinin ziyaret ettiği fuarı bu yıl 60 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

 

 

 

 

 

http://www.habertv.org/

Ekleme Tarihi
31.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: 'Vize kuyrukları bezdirdi fuarı İstanbul'a taşıyoruz'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız