Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Beliğ Azbazdar, 2008-2009 dönemini 81 milyon lira zararla kapatan birliğin, 2009-2010 yılı zararını yüzde 52'lik düşüşle 36 milyon liraya gerilettiğini belirtti.

Birliğin olağan genel kurul toplantısı, Tariş Çiğli İplik Fabrikası'nda yapıldı. Azbazdar, 19 Ağustos 2009 tarihinden bu yana yaklaşık 290 milyon TL borç ödediklerini ifade etti. Aynı dönemde 111 milyon TL gelir elde edildiğini belirterek, "Faaliyet giderlerimiz 2008-2009 döneminde 18 milyon 988 binken yüzde 37 azalarak 11 milyon 905 bin TL'ye indirilmiştir. Finansman giderimizse yine aynı dönem için 54 milyon 162 bin TL iken yüzde 47 azalarak 28 milyon 967 bin TL'ye indi." dedi. Beliğ Azbazdar, birlik açısından likidite sıkıntısının ortadan kalktığına dikkat çekti. Vadesi geçmiş borçların yeniden yapılandırıldığını, kısa vadeli borçların uzun vadeye tahvil edildiğini belirten Azbazdar, "178 milyon 831 bin TL'ye ulaşan DFİF borcumuz, Tarım Satış Kooperatifleri Kanunu'nun çıkması durumunda,üç yıl geri ödemesiz, toplam 17 yıl vadeli ve faizsiz olarak ertelenecek. Böylece kısa vadeli borçlarımızın yüzde 94'ü, yani 312 milyon 343 bin lirası uzun vadeye yayılmış olacak. Gelinen noktada finansman ve personel tazminat yükü dikkate alınmadığında, birliğimizin Mali olarak sürdürülebilir ve karşı bir yapıya kavuştuğu görülmektedir." şeklinde konuştu. 

Birlik Başkanı Azbazdar, tasarruf sağlamak amacıyla önemli tedbirler aldıklarına da işaret etti. Bu amaçla zarar eden Tariş İplik A.Ş., Bakım ve Yenileme Fabrikası, Pamuk Yağı Kombinası'nın faaliyetlerine son verdiklerini belirtti. Pamuk Yağı Kombinası mamul üretimlerinin fason yaptırıldığını anlatan Azbazdar, böylece 471 bin TL kâra geçtiklerini dile getirdi. Azbazdar, gider azaltmaya yönelik tedbirlerin yanısıra gelir artırmaya yönelik çalışmaları da bulunduğunu söyledi. 

Azbazdar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın, borçlarını nasıl ödeyeceklerini sorduğunu, zarar eden kooperatifler için kapanacağı söylentileri bulunduğunu belirterek, "Söke'deki küçük kooperatifleri kapatmamız söylendi. Küçük ya da büyük kooperatif diye bir şey olamaz, az ya da çok pamuk alan olabilir. Bizim istediğimiz dışında hiçbir kooperatif kapanmayacak. Çareler üreteceğiz, 44 kooperatif birbirimize destek olacağız. Aynı gemideyiz, aynı toprakta mücadele ediyoruz." dedi. 

Beliğ Azbazdar, amaçlarının pamuğu eski gücüne kavuşturmak ve tekstil sektörünün ihtiyacını karşılayacak pamuğu üretmek olduğunun altını çizerek, Söke Ovası'nda 360 bin dekar pamuk alanının 80 bin dekarının son yedi yılda tüccarın eline geçtiğinin altını çizdi. Azbazdar, "Söke Ovası'ndaki pamuğun yüzde 25'i üreticinin elinden gitti. Uyanmak için daha ne bekliyoruz? Yüzde 100'ü tüccarın eline mi geçecek? Kuzuyu kurda teslim etmeyin, üreticiyi bu insanlara mahkum etmeyelim." diye konuştu. 

Yılda 800 bin ton elyaf ithal edildiğini, bunun sadece döviz kaybettirmekle kalmadığını söyleyen Azbazdar, "Pamuk çkirdeğinden yağ, yem, sabun, para kêğıdı gibi her türlü yan ve ana ürün elde ediliyor. Kendi ayaklarının üzeründe duran bir ürün. Bu sebeple pamuk, mutlaka stratejik ürün olmalıdır." dedi.

 

 

 

 

http://www1.haberler.com/

Ekleme Tarihi
31.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tariş Pamuk Zararını Azalttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız