Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 İhbarlar artınca Maliye kaçak et incelemesi başlattı 

Bakanlığın et ithalatına izin vermesi et fiyatlarını bir miktar aşağı çekerken sektör gündeminde şimdi de kaçak iddiaları yer alıyor. Maliye, çiftliklerde defter ve fatura incelemesi yapıyor.

 

Geçen yılın nisan ayında zirveye çıkan et fiyatlarını düşürmek amacıyla ithalat müsaadesi çıkınca fiyatlarda gerileme yaşandı. Ardından sektördeki firmalar hakkındaki ihbarların sayısında artış yaşandı. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), aralarında ithalatçı durumunda olanlar da dahil birçok şirkete kapsamlı defter ve fatura incelemesi başlattı. Mart 2010'da fiili tespit yaptıklarını aktaran Maliye'den üst düzey bir yetkili, şirketlerin vergisini düzenli ödeyip ödemediğinin yanı sıra kaçak et satılıp satılmadığının kontrolden geçirileceğini aktardı. Geçen yıl fiyatların dengelenmesi amacıyla besi çiftliklerinde denetim gerçekleştirilmişti. Denetim birimleri şimdi kapsamı genişletilerek sektördeki tüm firmalara yönelik vergi incelemesi başlatıyor. Gerekli envanter sayımların yapıldığını aktaran aynı yetkili, "Gerekli analizlerin ardından birkaç gün içerisinde ülke genelinde kapsamlı bir kaçak et operasyonu başlatacağız. Mal tespitleri ile defter ve faturaları karşılaştırıp uygunsuz bir durum varsa firmalara ceza keseceğiz." dedi. Son günlerde et fiyatlarında bir miktar gerileme yaşandığını aktaran bir başka yetkili ise bunun arkasında kaçak et olup olmadığının araştırılacağını kaydetti.

 

Ette ithalat kapısının açılmasının ardından son 9 ayda, kıymanın kilogram fiyatı yüzde 26, kuşbaşı etin ise yüzde 22 oranında ucuzladı. Nisan 2010 tarihinde zirve yapan dana etinin kilosu önceki yıla oranla yüzde 40 artış göstermişti. Özel sektör kilosu 10 liradan 38 bin ton karkas et ithal ederken, Et ve Balık Kurumu da (EBK) fiyatlarda indirime gitti. Üç ay öncesine kadar dana kuşbaşının kilosu 19,15 liraya satılırken bugün 18 liradan alıcı buluyor. Kıymanın kilogram fiyatı ise 16 lira. Özel sektör kilosunu 10 liradan getirdiği karkas eti 12 liradan marketlere satıyor. Maliye, stokçuluk yapanları da yerinde tespit etti. Faaliyet alanı besicilik ve canlı hayvan ticareti olanların yanı sıra et entegre tesisi işletmeciliği ve benzeri olan sektörlere yönelik inceleme başlatılmıştı. Bu kapsamda İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Konya gibi büyükşehirlerin yanı sıra Türkiye genelinde besicilik yapılan bütün şehirlerde fiili envanter sayımı yapıldı.

 

ET VE BALIK KURUMU FİYATLARI AŞAĞI ÇEKTİ

Ürün Fiyat (TL)

Dana kıyma 16,00

Dana kuşbaşı 18,00

Dana biftek 22,00

Dana pirzola 23,00

Dana bonfile 32,00

 

 

 

http://www.haber17.com/

Ekleme Tarihi
01.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İhbarlar artınca Maliye kaçak et incelemesi başlattı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız