Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yerli muzun ömrü AB projesiyle uzayacak 

Havaların soğumasıyla çatlayan muz üreticinin elinde kalınca destek Kanarya Adaları'ndan geldi. Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Güney, ürünün raf ömrünü uzatabilmek için AB projesi çerçevesinde bilimsel yöntemlerle kaliteli muz yetiştireceklerini söyledi.

Türk üreticisi, muzun raf ömrünü uzatmak ve daha kaliteli ürün elde edebilmek için Kanarya Adaları ile ortak proje geliştirdi. Çalışma; ülkedeki muz ihtiyacının üçte birini karşılayan Alanya, Gazipaşa ve Anamur'da olumlu karşılandı. Alanya Muz Üreticileri Birliği (ALMÜB), Avrupa Birliği (AB) Projesi çerçevesinde Kanarya Adaları'ndaki muz üreticileriyle hareket ederek, bilimsel yöntemlerle üretim yapacak. Bu kapsamda 200 bin ton muz üretilecek. Projenin 150 bin TL tutarında olduğunu ifade eden ALMÜB Başkanı Hüseyin Güney, "Bu yıl hava koşullarından etkilenerek çatlayan muzun fiyatı düşmüştü. Bununla ilgili tedbir alınması konusunda yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda Kanarya Adaları ile ortak bir proje hazırladık. İşler yolunda giderse daha çok ürün verimi alabileceğiz. Muzun Avrupa'da tanıtımı ve marka değerini artırmak için Kanarya Adaları'ndaki muz üretici birlikleriyle ortak hareket edip atadan kalma yöntemlerle değil, bilimsel üretim yapılacağız." dedi Projenin iki yıl içinde tamamlaması planlanıyor. Güney, çalışmaların muz üreticilerinin daha bilinçli üretim yapmaya yönelteceğini de söyledi. Şu anda Türkiye'deki muz ihtiyacının ancak üçte birini karşılayabildiklerini belirten Güney, projenin sağlayacağı avantajla üretimin artırılabileceğini belirtti. Gazipaşa, Alanya ve Anamur'da yaklaşık 500 bin kişinin ekmeğini muz üretiminden kazandığını söyleyen Güney, TÜBİTAK'ın yapmış olduğu bilimsel araştırmayı kitaplaştırarak üreticiye dağıtacaklarını dile getirdi.

 

Muz Üreticileri Birliği'nin çalışması bununla sınırlı değil. Birlik, Alanya muzunun markalaşması konusunda da projeler geliştiriyor. Dış ülkelerden Alanya muzuna büyük talep olduğunu hatırlatan Güney, şu anda Türkiye tüketimini karşılayamadıklarını ifade etti. Proje kapsamında ihracat da sözkonusu. Muz üretiminin halen eski usullerle devam ettiğini kaydeden Güney sözlerini şöyle sürdürdü: "Akdeniz Üniversitesi'ni işin içine dahil ederek, üretimi bilimsel anlamda yaparak sektörün önünü açacağız." Türk muzunun ithal edilenden daha narin olduğuna da dikkat çeken Güney, muzun üretiminde, kesilmesinde, taşınmasında, araca bindirip indirilmesinde ve sararmasında dikkatli olmak gerektiğini kaydetti.

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
04.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yerli muzun ömrü AB projesiyle uzayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız