Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İstanbul Ticaret Borsası'nın laboratuvarlarında bulunan 50 yıllık bitki tohumlarının incelenmesi için Tekirdağ'da bulunan Namık Kemal Üniversitesi devreye girdi.

Üniversitenin Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Korkut, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) döneminden öncesine ait oldukları tahmin edilen tohumların öncelikle canlılık testine alınması gerektiğini söyledi. Ticaret Borsası'nın, tohumların araştırılması için kendilerine müracaat ettiğini belirten Korkut, gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade etti. Tarım Bakanlığı'nın da bu konuda kendilerine destek vermesini isteyen Kayıhan Korkut, "Tohumları, ya organik üretim amaçlı verebiliriz ya da bunlardan yapılacak genetik değerlendirmeler sonucu tohumlardaki genleri diğer çeşitlerin ıslahında kullanabiliriz. Tohumlar gerçekten yöresel çeşitler ise ülkemizin ulusal genetik kaynağıdır. Kendi öz malımızdır." dedi.

Bulunan kavanozların yerinde açılmasının doğru olacağını bildiren Korkut, kavanozlarda 50 yıldır oksijen olmadığı ve yanlış bir teknikle açılmasının tohuma zarar verebileceği uyarısında bulundu. Tohumların, köylü popülasyonu olması halinde, Türkiye'nin tohumda dışa bağımlı hale gelmesinin azalacağını kaydederken, "Islah çalışmalarında bu tohumların genlerini kullanabiliriz." açıklamasını yaptı. Türkiye'nin, ayçiçeği tohumunda yüzde 100, mısır tohumunda ise yüzde 95 dışa bağımlı olduğunu vurgulayan Korkut, çalışmaların en kısa zamanda başlaması gerektiğini aktardı.

İstanbul Ticaret Borsası, laboratuvarlarında tesadüfen bulunan tohumları, özel güvenlik, alarm ve çelik kapıyla koruma altına almıştı. 50 yıl öncesine ait olduğu belirlenen tohumları Borsa'nın Meclis Başkanı Ali Kopuz ortaya çıkarmış, Zaman da bu haberi kamuoyuna duyurmuştu.

 

 

 

 

 

http://www.tumhaberler.com/

 

 

 

 

 

 

Ekleme Tarihi
04.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: '50 yıllık tohumlar canlılık testine alınsın'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız