Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ŞAP HASTALIĞI YÖNETMELİĞİ -ŞAP HASTALIĞININ BİLDİRMEK ZORUNLULUK KAPSAMINA ALIN

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, şap hastalığını bildirmeyi zorunluluk kapsamına aldı. 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Şap Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, şap hastalığına karşı hazırlıklı olmak, hastalıktan korunmak ve hastalıkla mücadele etmek için alınması gereken tedbirlere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Yönetmelik, virüsün tipi ne olursa olsun şap hastalığı salgını durumunda uygulanacak asgari kontrol önlemleri ile şap hastalığı konusunda çiftçilerin bilinç düzeylerinin, yetkili birimlerin ve tarım sektörünün hazırlık durumunun artırılmasını amaçlayan belirli koruyucu önlemlerin alınmasını kapsıyor. 

Yapılan düzenlemeyle, hayvanlarla ilgilenen, nakil esnasında hayvana eşlik eden veya hayvanlara bakan herhangi biri veya hayvan sahibi, yetkili birimine veya resmi veteriner hekimine gecikmeksizin, şap hastalığının mevcut olduğunu veya bu konudaki şüphesini bildirmek ve bu hastalıkla enfekte olan veya enfekte olduğundan şüphelenilen hayvanları, şap hastalığı virüsü ile enfekte olma veya bulaşma riski altında olan duyarlı türlerden olan diğer hayvanlardan uzak yerlerde tutmakla yükümlü olacak. 

Yönetmelikle yetkilendirilmiş veteriner hekimler, veteriner hekimler, veteriner laboratuvarları veya diğer resmi ya da özel laboratuvarların üst düzey yetkilileri ile duyarlı türlere ait hayvanlar veya bu gibi hayvanlardan elde edilen ürünler ile mesleki nedenlerden ötürü ilişkisi olan herhangi biri, yönetmelik çerçevesinde resmi müdahaleden önce, şap hastalığı varlığını, hastalık şüphesiyle sağladıkları bilgiyi, gecikmeksizin yetkili birime ya da resmi veteriner hekime bildirmeleri gerekecek. 

Bir işletmede bir veya daha fazla hayvanın şap hastalığı ile enfekte veya kontamine olmasından şüphelenildiği durumlarda, yetkili birim en kısa zamanda şap hastalığının varlığını ya da yokluğunu doğrulamak üzere resmi incelemeleri başlatacak.Yetkili birimin gözetimi altında, salgının doğrulanması için gerekli laboratuvar incelemelerinde kullanılmak üzere örneklerin alınması sağlanacak. 

Resmi veteriner hekim, şüpheli enfeksiyon bildirildiği anda, şüpheli hayvan ya da hayvanların bulunduğu işletmeyi resmi olarak takip altına alarak işletmedeki duyarlı türden olan her hayvan grubunda bulunan tüm hayvanların sayımının yapılmasını, hali hazırda ölmüş, enfekte veya kontamine olmasından şüphelenilen hayvanların sayısının kayıt altına alınmasını, hastalıktan şüphe duyulan dönem içerisinde yetkili birimin talebi üzerine ya da her ziyarette yetkili birim tarafından kontrol edilmek üzere hayvan sayılarının güncel tutulması için doğan veya ölen duyarlı türden hayvan sayılarının hayvan sahibi tarafından kayıt altına alınmasını sağlayacak. 

Yine resmi veteriner hekim, işletmedeki süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, karkaslar, post ve deriler, yün, sperma, embriyo, ova, sıvı ahır gübresi ve dışkı ile beraber işletmedeki hayvan yemi ile altlık stoklarının kayıt altına alınmasını ve bu kayıtların saklanmasını, farklı epidemiyolojik birimlerden oluşan işletmeler hariç, duyarlı türlerden herhangi bir hayvanın işletmeye girmemesini veya işletmeden çıkmamasının temin edilmesini ve işletmedeki duyarlı türden tüm hayvanların kendi yerleşimlerinde veya izole edilebilecekleri farklı bir yerde barındırılmasını, bu hayvanların barındığı bina ve yerlerin girişleri ile çıkışlarında ve işletmenin kendisinde uygun dezenfeksiyon yöntemlerinin kullanılmasını sağlayacak. 

Şap hastalığı salgınından şüphelenildiğinde, alınan önlemlere ek olarak işletmeye tüm giriş ve çıkışlar yasaklanacak. Bu yasak özellikle duyarlı türlerden olan hayvanların et veya karkasları, et ürünleri, süt veya süt ürünleri, sperma, ova ya da embriyoları veya hayvan yemi ile kapları, nesneler veya yün, post ve deri, kıllar ya da hayvan atıkları, sıvı ahır gübresi ve dışkı gibi diğer maddeler veya şap virüsünü bulaştırması muhtemel herhangi bir maddenin işletme dışına hareketi, şap hastalığına duyarlı olmayan türlerden olan hayvanların hareketi, kişilerin ve araçların işletmeye giriş-çıkışları da yasak kapsamında yer alacak. 

Ancak bir istisna olarak, işletmedeki sütün depolanmasında zorluklarla karşılaşılması durumunda yetkili birim, işletmede sütün imha edilmesi emrini veya veteriner gözetimi altında ve şap virüsünün saçılmasını önleyecek donanıma sahip bir araçla imha edilmek veya şap virüsünü tahrip edecek bir işleme tabi tutulmak üzere mümkün olan en yakın yere nakledilmesine izin verecek. Yine istisnai olarak şap virüsünün yayılmasını önleyecek her türlü tedbirin alınması şartı ile yetkili birim tarafından işletmeye giriş ve çıkışlara izin verilebilecek. 

 

-HASTALIĞIN DOĞRULANMASI HALİNDE ALINACAK ÖNLEMLER- 

 

Şap hastalığı salgını doğrulandığı anda yetkili birim gecikmeksizin, işletmede yukarıda sayılan önlemlere ilave olarak duyarlı türden tüm hayvanlar yerinde itlaf edilecek. İstisnai durumlarda duyarlı türlerden olan hayvanlar, nakil ve itlaf etme esnasında şap virüsünün yayılması riskini önleyecek şekilde ve resmi gözetim altında, bu amaca uygun olan en yakın yerde öldürülecek. Duyarlı türlerden olan hayvanların itlaf edilmesinden önce veya itlaf edilmesi sırasında resmi yetkili birim, yönetmelikte belirtilen epidemiyolojik araştırmalar için gerekli tüm uygun örneklerin gereken miktarlarda alınmasını sağlayacak. 

İşletmede ölen veya yönetmeliğe uygun itlaf edilen duyarlı türden hayvanların karkasları, şap virüsünün yayılma riskinin olmayacağı bir şekilde, resmi gözetim altında, vakit kaybetmeden işleme tabi tutulacak. Özel durumlarda, karkasların yerinde veya işletme dışında gömülmesini veya yakılmasını gerektiriyorsa, acil eylem planları çerçevesinde bu işlemler önceden hazırlanmış olan talimatlara uygun yürütülecek. 

Yetkili birim, duyarlı türden hayvanların öldürülmesinden, işlenmesinden ve öngörülen önlemlerin alınmasının tamamlanmasından sonra, bu hayvanların barındırıldığı binalar, çevreleri ve nakil için kullanılan araçlar ile kontamine olması muhtemel diğer binalar ve ekipmanların yönetmelik kapsamında temizlenmesi ve dezenfekte edilmesine ek olarak, insanların yaşama alanlarının veya işletmedeki ofis alanların şap virüsü ile kontamine olduğuna dair makul bir şüphe varsa bu alanların da dezenfekte edilmesi sağlanacak. 

 

-ŞAP AŞISININ KULLANIMI- 

 

Şap hastalığı aşılarının üretimi, depolanması, tedariki, dağıtımı ve satışı bakanlığın resmi kontrolüne tabi olacak. Aşılarının pazarlanması bakanlığın denetimi altında gerçekleştirilecek. Şap hastalığı aşılarının, duyarlı türden hayvanlarda aktif immüniteyi tetiklemenin dışında, özellikle laboratuvar araştırmaları, bilimsel araştırma veya aşıların denenmesi amacıyla kullanımı bakanlık tarafından verilecek izne tabi olup söz konusu işlemlerin uygun biyo-güvenlik koşulları altında yürütülmesi esas olacak. 

Şap hastalığı salgını tespit edilmesi ve salgının ülkenin tümüne yayılma ihtimalinin bulunması, salgın nedeniyle, coğrafi yerleşime veya hüküm süren meteorolojik şartlar nedeniyle diğer komşu ülkelerin de risk altında bulunması, şap hastalığı salgını olan duyarlı türden hayvanları barındıran işletmeler ile salgın görülmeyen diğer ülkelerin topraklarındaki işletmeler arasındaki epidemiyolojik irtibata bağlı olarak diğer ülkenin risk altında olması ve Türkiye'nin coğrafi konum veya hüküm süren meteorolojik şartlara bağlı olarak komşu bir ülkedeki şap hastalığı salgını nedeniyle risk altında bulunması durumunda acil aşılama başlatılması kararı verilecek. 

 

 

 

 

 

http://www.timeturk.com/tr/

Ekleme Tarihi
04.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Şap hastalığı yönetmeliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız