Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ABD Büyükelçiliği’nden  

ABD Büyükelçiliği’nden yapılan “fruktoz” açıklamasında “Amerikalı üreticiler diledikleri kadar YFMS üretebilmektedir. Üretim kotası olmadığı için, kotanın azaltıldığına dair iddialar da yanlıştır” ifadeleri kullanıldı.

ABD hükümetinin şeker politikalarına ilişkin tartışmalar sürerken, ABD Büyükelçiliği bir açıklama yaparak, “Amerikalı üreticiler diledikleri kadar YFMS üretebilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nin mısır bazlı tatlandırıcıların üretimi için koymuş olduğu bir kota yoktur ve tedariki kontrol etmez. Üretim kotası olmadığı için, kotanın azaltıldığına dair iddialar da yanlıştır” dedi.

Büyükelçilik, “Türk basınında son günlerde bazı hatalı haberler yer almaktadır. Bu hususta bazı gerçekleri açıklığa kavuşturmak isteriz” sözleriyle başlattığı açıklamasında Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu’nun, (YFMS) 1983 yılında gıda amaçlı tüketim için güvenli olarak sınıflandırıldığını ve bu kararın 1996 yılında yeniden teyit edildiğini, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) mısır tatlandırıcıların durumunda herhangi bir değişiklik yapmadığını belirtti. Açıklamada şöyle devam edildi:

“Amerikalı üreticiler diledikleri kadar YFMS üretebilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nin mısır bazlı tatlandırıcıların üretimi için koymuş olduğu bir kota yoktur ve tedariki kontrol etmez. Üretim kotası olmadığı için, kotanın azaltıldığına dair iddialar da yanlıştır.

YFMS tüketimi Amerika’da herhangi bir şekilde sınırlandırılmış ya da yasaklanmış değildir. ABD’de mısır bazlı tatlandırıcıların veya kalorik tatlandırıcıların (şeker katkılı) günlük tüketimine dair bir sınırlama getirilmemiştir.”

Amerika’daki gıda ve içecek üreticileri uygun gördükleri miktarda YFMS veya diğer onaylı tatlandırıcıları kullanabildiklerinin altı çizildiği açıklamada “Amerika’da üretilen bir gıda maddesinin içerebileceği maksimum YFMS miktarı gibi bir sınırlama da söz konusu değildir” ifadesi kullanıldıktan sonra şöyle denildi:

“Amerikan halkı mısır tatlandırıcılarını tüketmektedir. Aslında, YFMS tüketimi (piyasadaki toplam tatlandırıcıların yüzdesi olarak) Amerika’da dünyanın geri kalanından daha yüksektir. YFMS tüketimi Amerika’daki toplam kalorik tatlandırıcı tüketiminin yaklaşık %39’una tekabül etmektedir.”

2009 yılında ABD’de 8,5 milyon ton YFMS üretildiği ve bunun yüzde 94’ünün de yine ülke içinde tüketildiğine işaret edilen açıklamanın son bölümünde de Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu’nun doğal bir hububat olan mısırdan elde edildiği, hiç bir yapay veya sentetik bileşen ya da renklendirici içermediğinden, ‘doğal’ teriminin kullanılması konusunda ABD Gıda ve İlaç Dairesinin şartlarına da uygun olduğu da vurgulandı

 

 

 

http://www.haber7.com/

Ekleme Tarihi
05.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ABD Büyükelçiliği’nden 'fruktoz' açıklaması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız