Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 BAKTAT’nın adını özellikle Avrupa’da herhalde duymayan yoktur. Avrupa’nın en büyükgıda toptancılarından... Bugün 1600’ü aşkın ürün Avrupa, ABD, Kanada, Avustralya, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde marketlerin raflarında yer alıyor. 

Gemlik’te konserve, turşu,zeytin ve reçel, Sungurlu’da bulgur, ambalajlama tesisi, Manisa Turgutlu’da sebze grubu var. Almanya’nın Mannheim kentinde de 15 bin metrekarelik bir lojistik merkeze sahip.
Almanya ve Türkiye’de faaliyet gösteren BAKTAT Şirketler Topluluğu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan bize mektup yazmış. Mektubun bir kopyasını da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na, Berlin’deki Türkiye Büyükelçiliği’ne göndermiş. Ayrıca konu ile enfazla ilgisi olduğu gerekçesiyle Manisa ve Tokat Tarım İl Müdürlükleri’ne de yazmış.
Bu mektup önemli... Mustafa Baklan, asma yaprağı sezonu başlamadan Türkiye’yiuyarıyor: “Ürünlerde aşırı tarım ilacı kullanmaktan kaynaklanan pestisid yani tarım ilacıkalıntısının yüksek çıkması her yıl sorun yaratıyor. Bu sadece benim şirketime bir zarar değil, Türk ekonomisi için büyük zarardır” diyor.
Mektupta şöyle diyor;
“Her yıl Türkiye’den Avrupa’ya yüklü miktarda asma yaprağı satıyoruz. Bağlardan toplanan yaprağı işleyip gönderiyoruz. Ürünlerde Avrupa’da yapılan tahlil sonucu çeşitlitarım ilaçlarının kalıntıları tespit ediliyor ve haliyle de Avrupa’da satışı yasaklanıyor. Satışasunulan ürünler toplanıp imha ediliyor.”
2008 yılına kadar Avrupa Gıda Kodeksi’nde asma yaprağı ile ilgili bir mevzuat yokmuş. 
Baklan “29 Ocak 2008’de karara bağlanan yeni mevzuatta (Commision Regulation (EC)No 149/2008) asma yaprakları da var. Yeni mevzuata göre bir kilogramda en fazlamiligram olarak bulunabilecek ilaçlar şöyle: Methiocarb 1, Carbaryl 1, Fosetyl-Al 2,Indioacarb2, Primicarb 5, Cyromazin 15, Propamocarb 30, diğer ilaç limitleri ise 0.001-005 arasında değişiyor” diyor.
Bu konuda Türkiye’de yetkililerin harekete geçmesini isteyen Mustafa Baklan “Bu ilaçkalıntıları aslında sadece asma yapraklarında değil yaş ve kuru üzümlerde debulunmaktadır. Tarım Bakanlığımız 26 Mayıs 2008’de bu konuda harekete geçip bize debilgi vermişti. Ama geçen iki yılda yine yüksek dozda tarım ilacı tespit edildi” diye konuşuyor.
AB’de asma yaprağı konusunda çok iyi bir pazar payına sahip olduklarını söyleyenMustafa Baklan “Asma yaprağı satışları durma noktası geldi. Yeni sezona girmedenyetkililerin bu konuya ciddi bir şekilde eğilmelerini istiyoruz” diyor. 
İşte AB bu; insanını böyle koruyor. Bizler burada neler yiyoruz belli değil.

Ekleme Tarihi
08.02.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Asma Yaprağına Dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız