Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

UŞAK - Yılda 365 bin ton tekstil atıklarından geri kazandırılmış pamuk üreten Uşak, 'tarlasız pamuk'un yanı sıra günde 120 ton per şişeyi de elyafa dönüştürüyor. Türkiye'de geri dönüşüm sektöründe ilk sırada yer alan Uşak, atık ve artıklardan daha fazla katma değer yaratmak için 'çevre teşviki' istiyor.

 

Tekstil telefleri ve pet şişe atıklarının geri dönüşümü ile tekstil sektörünün Uşak ekonomisinde büyük bir önem kaydettiğini belirten Uşak Tekstil İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Öztan, "Tekstil sektörü, ilimiz ekonomisinin yüzde 40'ını teşkil ediyor. Şehrimizde sağlanan istihdamın yüzde 35'ine, yani yan sektörleri ile birlikte 18-20 bin kişinin çalışmasına destek olanak sağlıyor. Biz tekstil artıklarından yılda 365 bin ton yeniden kazandırılmış pamuk üretiyoruz. Yani 'tarlasız pamuk' üretimi yapıyoruz. Yılda 365 bin ton pamuğu tarladan elde etmeye kalksak, takribi 1 milyon 500 bin dönüm arazi gerekir. Türkiye'de toplam 900 bin ton pamuk üretiliyor; Uşak'ta yeniden kazandırılan ve hayat verilen tekstil telefinin önemi bu mukayese ile anlaşılabilir"diye konuştu.

Geri dönüşüm ile hem çevreyi hem de milli serveti koruduklarını vurgulayan Öztan, "Uşak tekstil sektörü yeniden dönüşümde, günlük 120 ton pet şişeyi kırıp, temizleyip elyafa döndürdüğü gibi, 700-900 ton tekstil artığını şifonoz ve karnet makinelerinde açarak elyafa dönüştürüyor. Bu elyafların bir kısmı satılıyor. Elyafın günde yaklaşık 500 tonu iplik haline getirilip, takribi 200 tonu Uşak'da battaniyede kullanılırken; kalanı da çorap, triko ve kumaş sektörlerinde kullanılması için yurtiçi ve yurtdışı tekstil sektörlerine gönderiliyor" bilgisini verdi. Öztan, "Dolayısıyla ortalama günlük bin ton çöpü ekonomiye kazandırarak, Türk ekonomisine de yılda 450 milyon dolarlık katma değer sağlanıyor. Bu işlemler yapılırken en büyük girdi maliyetimiz elektrik enerjisi olup burada yüzde 50 indirim istiyoruz. Biz 'çevre teşviki' istiyoruz" açıklamasında bulundu.

 

 

 

http://www.kobiden.com/

Ekleme Tarihi
08.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Uşak, 'tarlasız pamuk' üretiminde teşvik istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız