Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Manavgat'ta toprak analizi laboratuvarı olmadığı için çiftçiler, toprak tahlili desteklemelerinden yararlanamıyor. Çiftçiler, yeni meyve ve sebze dikiminde toprak tahlili için Antalya Merkez, Alanya ve Serik'e gitmek zorunda kalıyor. 

Manavgat Tarım İlçe Müdürü ve Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan Eski, ilçede toprak tahlil laboratuvarı olmadığı için çiftçilerin desteklemeden yararlanamadığını söyledi. Toprak tahlili yapılmadan kaliteli ve nitelikli meyve ve sebze üretiminin mümkün olmadığını belirten Eski, ilçede yapılan toprak tahlili analiz sonuçlarına göre bölgenin narenciye ve zeytin üretimine çok elverişli olduğunu ifade etti. Manavgat'ın coğrafi, iklim ve toprak yapısının meyve üretiminde portakal, mandarin, limon, greyfurt, nar, keçiboynuzu(harnup), kivi, avokado ve zeytin yetiştiriciliğine uygun olduğunu belirten Eski, sebzede de domates, kabak, marul, biber ve salatalık elverişli olduğunu aktardı.

 

Avrupalı çiftçilerin gübre ve zaman israfının önüne toprak tahliliyle geçtiklerinin altını çizen Eski, kaliteli, nitelikli ve 5 katı ürün elde etmenin yolunun toprak analizinden geçtiğini kaydetti. Eski, "Çiftçilerimiz toprak tahlili yaptırmadan meyve ve sebze üretimi yapmasın. Bazı bölgelerin toprak yapısı, bazı meyvelerin yetişmesine uygun değil. Toprak tahlili, toprak kirlenmesinin de önüne geçiyor. Aynı zamanda bitkinin yetişmesinde kontrollü ve planlı gübre kullanımına öncülük eder. Yaptırdığımız analiz sonuçlarına göre Manavgat'ın ortalama toprak yapısı narenciye ve zeytin üretimine çok elverişli." dedi. Eski, laboratuvar olmadığı için 2010 yılında Manavgat'tan toprak tahlili desteğinden yararlanan çiftçinin olmadığını belirtti. 

 

Öte yandan Manavgat Ziraat Odası(MZO) Başkanı Rasim Metin, ilçede toprak ve yaprak tahlili laboratuvarı kurma çalışmalarına başladıklarını belirtti. 2011 yılı içinde Manavgat çiftçisine toprak ve yaprak tahlil laboratuvarını kavuşturacaklarını açıklayan Metin, kaliteli ve nitelikli meyve üretimi için tahlil laboratuvarının öneminin çok büyük olduğunu kaydetti. Laboratuvarı kurar kurmaz Manavgat'ın toprak yapısı haritasını çıkacaklarını belirten Metin, bölgede narenciye ve zeytin üretimin, yaygınlaştırmak için MZO'nun çalışmalarının aralıksız devam ettiğini sözlerine ekledi. 

Ziraat mühendisi İsmail Orman ise Bucakşıhlar köyünde toprak tahlili sonrası özel yaptığı serada nektarin yetiştirdiğini belirtti. 

 

 

 

 

http://www.kanalvip.com.tr

Ekleme Tarihi
08.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Toprak tahlili laboratuvarı olmadığı için çiftçi desteklemeden yararlanamıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız