Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Okurlar Gıda, Ukrayna’da mayıs ayında çeltik ekimine başlıyor

Yapacakları yatırımlarla 2011 yılında kurumsal bir şekilde büyümeyi hedeflediklerini belirten Okurlar Gıda Genel Müdürü Mustafa İsmail Okur, yatırım programları çerçevesinde Ukrayna’da kiraladıkları 25 bin dönüm araziyi çeltik ekimine hazır hale getirdiklerini kaydetti.

Maliyetlerin ve vergilerin düşük, teşviklerin ise yüksek olması nedeniyle Ukrayna’yı üretim alanı olarak seçtiklerini vurgulayan Okur, mayıs ayında ilk çeltik ekimine başlayacaklarını ifade etti. Okur, “Yurtdışında gerekli gördüğümüz durumda yatırım yapmayı planlıyoruz. İleriki dönemlerde daha kaliteli, güvenli ve fazla üretim yapmanın yanı sıra daha fazla istihdam imkanı oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

1968 yılında Eşref Okur tarafından Samsun’da faaliyete başladıklarını ve 1995 yılından itibaren pirinç üretiminin merkezi olarak kabul edilen Uzunköprü Edirne’de faaliyetini sürdürmeye devam ettiklerini belirten Okur,  Uzunköprü’de 15 bin metrekare kapalı, 45 bin metrekare açık alanda 24 saat içinde 250 ton çeltik işleme kapasitesine sahip olduklarını vurguladı. Cirolarının 2009’a göre 2010 yılında artış gösterdiğini, ancak bu artışın geçmiş dönemlere oranla kendilerini tatmin etmediğini söyleyen Okur, “Bunun en büyük etkisi dünyayı etkisi altına alan küresel kriz oldu. Bu krizden sadece gıda sektörü etkilenmedi, diğer tüm sektörlerde ciddi anlamda sıkıntı ve satış baskısı oluşturdu. Okurlar Gıda olarak 2011 yılının daha verimli geçeceğini ve krizin etkilerini tamamen ortadan kaldıracağını ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Gıda sektöründe son iki yıldır yapılan yatırımlar ve tarıma gösterilen hassasiyetten hoşnut olduklarını söyleyen Okur, önümüzdeki dönemlerde yapılması gereken yatırımların bundan daha fazla olduğunu vurguladı. Sektörlerindeki tüm firmaların günden güne çıtayı yükselttiğini, bu durumun da firmalar arası rekabeti artırarak kalitenin ön plana çıkmasına zemin hazırladığını ifade eden Okur, önümüzdeki 10 yıl içinde tarım ürünlerinin daha da değer kazanacağına vurgu yaptı. Okur, “Dünyadaki küresel ısınma, sel, heyelan gibi dış etkenler tarım ve üretimi olumsuz olarak etkileyecek. Bu da fiyatların artmasına sebep olacak” açıklamasında bulundu.

 

“Pirinçte görüntüye verilen önem artıyor”

 

Avrupa ile kıyaslandığında yurtdışındaki giderlerin Türkiye’ ye oranla daha düşük olmasının üretici firmaları yurtdışında yatırım yapmaya yönlendirdiğini belirten Okur, beklentilerinin Türkiye’deki giderlerin düşürülüp üretici firmaların yurtiçi yatırımlarını arttırmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Son beş yıl içinde devletin tarımı desteklemek için verdiği teşvik sayesinde tarım ve hayvancılığın tekrar canlandığına işaret eden Okur, “Bu da ekim alanlarının artmasına sebep oldu. Ama yapılan tüm bu desteğin yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Tarım ülkesi olan Türkiye’de üretim tüketimi karşılamıyor. Bu da günden güne pirinçte olan ithalatın artmasına sebep oluyor. Önümüzdeki dönemlerde yapılacak yatırımlar ve teşviklerle bu açığın kapatılması en büyük ümidimiz” diye konuştu.

 

Pirinç sektörünün de diğer sektörler gibi son yıllarda görüntüye önem vermeye başladığını söyleyen Okur,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun en belirgin özelliği son birkaç yıldır ülkemizde kullanılmaya başlayan yeni çeltik makineleridir. Bu teknolojik değişimle pirinç daha parlak daha gösterişli olmakla beraber bazı sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Bu sıkıntılar pilavın lapa olması, lezzet kaybı gibi yeni teknolojiyi kullanmaya başlayan firmamız müşterilerimizden gelen şikayetleri dikkate alarak değirmen usulü eski teknolojiyi tekrar faaliyete geçirdi. Fabrikamızda ileri teknoloji de kullanılıyor. Aralarındaki fark yeni teknolojide pirinç daha beyaz oluyor, eski teknolojide ise daha bal rengi oluyor. Eski teknolojide pirincin kepeği üzerinde kaldığı için hem daha lezzetli hem daha sağlıklıdır.”

 

Sektördeki en büyük sorunlardan birinin haksız rekabet olduğunu ifade eden Okur, kalitenin farklı olmasına rağmen cinsinin aynı gösterilmesinin sıkıntı yarattığını ve bu sıkıntının fiyatlarda değişkenliğe ve tüketicinin üreticiye olan güveninin azalmasına neden olduğunu belirtti. Gıda güvenliğinin öneminin her geçen gün daha da arttığına dikkat çeken Okur, “Kalite, hijyen, müşteri memnuniyeti Okurlar Gıda’nın vazgeçemeyeceği en önemli unsurlardır” dedi.

 

 

 

 

http://www.kobiden.com/

Ekleme Tarihi
09.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ukrayna’da mayıs ayında çeltik ekimine başlıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız